En Sıcak Konular

Diyarbakır'da 'Fakir fukaranın karnı doysun' kampanyası'

26 Eylül 2007 16:51 tsi
Diyarbakır'da 'Fakir fukaranın karnı doysun' kampanyası' Türkiye'nin birçok yerinde uygulanan ''Askıda Ekmek'' uygulaması Diyarbakır'da da başlatıldı. Sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan uygulama, ihtiyaç sahipleri için büyük bir iyilik de oluyor. İşte kampanyanın ayrıntıları...

Sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan ve uygulamayla ihtiyaç sahiplerinin rencide olmadan kimden geldiğini bilmedikleri bir ikramla evlerine ekmek götürmeleri amaçlanan ''Askıda Ekmek'' uygulaması, Diyarbakır Gazi Caddesi Güzelleştirme ve Yaşatma Derneğince, Dağkapı Semti'ndeki 2 fırında uygulamaya konuldu. Star'ın verdiği habere göre, Gazi Caddesi esnafının öncülük ettiği uygulamada gün boyunca poşetlere 2'er somun konularak fırının dışındaki askıya asılıyor. Dışardaki askıdan kişi başı sınır getirilmeden ihtiyaç sahipleri, istedikleri kadar evlerine sıcak ekmek götürebiliyor.

Dernek Başkanı İrfan Nergiz, insanların çöpten ekmek toplayarak karınlarını doyurduğu bir kentte, cadde esnafının öncülüğünde, caddedeki 2 fırında ''Askıda Ekmek '' uygulaması başlattıklarını ifade ederek ihtiyaç sahibi kişilerin onurlarını zedelemeden evlerine ekmek götürmelerine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Diyarbakır'da yoksulluğun had safhada olduğunu, yoksul vatandaşların özellikle ramazan ayında ve cuma günleri fırınların önünde hayırseverlerin onlara bir ekmek vermesi için saatlerce bekleyebildiklerini belirten Nergiz, kentte ilk kez başlatılan bu uygulamanın sosyal dayanışmanın en güzel örneği olduğunu kaydetti.

Bu yardımın gönüllülük esasına dayandığını, evine ekmek alan vatandaşın istediği ölçüde ekmek alarak askıya asmak suretiyle ihtiyaç sahibini sevindirdiğini anlatan Nergiz, şöyle konuştu:

''Gün boyunca askıya 2'şer somun olmak kaydıyla poşete ekmek konuyor. İhtiyacı olan isteği kadar alabiliyor. Bir sınırlama yok. İnsanlar çöpten ekmek topluyor. Bu görülmeyen bir yardımdır. Uygulamayla kimsenin onurunu zedelemeden küçük de olsa ihtiyacı karşılanıyor. Bütün vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyorum. Hem esnafımız hem de hayırseverlerden büyük ilgi var. Bir esnafımız bir günde 200 ekmek askıya koyabiliyor. Herkes imkanı ölçüsünde yardım ediyor. Günde yaklaşık 500 kişi ortalama 2 bin ekmeği evine götürüyor. Uygulama ramazan ayı süresince devam edecek. Şimdilik 2 fırında uygulama var. Ama diğer sivil toplum kuruluşlarının da duyarlı olmalarını istiyoruz. Uygulamanın tüm kente yayılmasını diliyoruz. Amacımız insanların onurunu zedelemeden karınlarını doyurmalarına katkıda bulunmaktır. Askıya gün boyunca ekmek çıkarıldığı için izdiham da yaşanmıyor.'' 

''FAKİR FUKARANIN KARNI DOYSUN''

50 yıldır baba mesleği fırıncılığı sürdürdüğünü belirten fırın sahibi Aydın Çiftçi, hayırsever vatandaşların ekmek alırken, ihtiyaçlarının dışında askıya çıkarmak istedikleri ekmek sayısı kadar ücret ödediklerini söyledi.

Daha önce ekmek almaya maddi gücü yetmeyen yoksul kişilerin müşterilerinin bir ekmek vermesini beklediklerini, ancak uygulamayla şimdi isteyen istediği kadar ekmeği evine götürebildiğini belirten Çiftçi, kendisinin de günde 300-400 ekmeği askıya çıkararak katkıda bulunduğu söyledi.

Çiftçi, ekmek alanın da askıya çıkaranın da uygulamadan memnun olduğunu ifade ederek, ''Yoksulluk had safhada. Amaç, rencide etmeden fakir fukaranın karnı doysun'' dedi.

Ekmeği askıdan alan vatandaşlar da uygulamadan çok memnun olduklarını ifade ederek ''Bunu başlatanlardan Allah razı olsun. Yoksulluk çok zor ve kötü'' diye konuştular.



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,497 µs