En Sıcak Konular

“Açık toplum”un Kasparov hamlesi!

26 Eylül 2007 15:39 tsi
“Açık toplum”un Kasparov hamlesi! Türkiye “Malezya’yı” tartışadursun, hemen kuzeyimizde ilginç bir mücadelenin startı veriliyor. 2008 seçimleri yaklaşırken, Rusya’da muhalefet Putin’e karşı adayını açıkladı. İşte o isim ve büyük satranç tahtası…

Amerikalı ünlü stratejist Zbigniew Brzezinski “Büyük Satranç Tahtası” isimli kitabında ABD’nin Avrasya’nın tümü için bütünleşmiş kapsamlı ve uzun vadeli bir Jeostrateji oluşturması zamanının geldiğini belirtiyor. Brzezinski’ye göre A.B.D. bu gün tek süper güçtür ve Avrasya da yerkürenin merkezi arenasıdır. Dünya devleti olmanın yolu da Avrasya üzerinde kontrol sahibi olmaktan geçer.
Brzezinski kitabında özellikle Rusya’ya dikkat çekiyor. Rusya’yı etkisizleştirmek için ise Ukrayna’ya…

Ukrayna’ya dikkat çeken sadece Brzezinski değil… Şimdi diğer tarafa, meselenin Kremlin tarafına geçelim. Rus stratejisinin duayenlerinden Aleksandr Dugin de “Rus jeopolitiği” isimli kitabında Ukrayna’nın önemine dikkat çekiyor ve eğer Rusya Ukrayna’ya sahip çıkamazsa, küresel güç olma yolunda önemli bir darbe yer diyor.

Geçtiğimiz yıllarda Ukrayna’da yaşanan turuncu devrim ve devrim sonrasında Rusya’nın ülke üzerinde kurduğu baskı ve Yuschenko liderliğindeki “devrim” yönetiminin başarısız olması turuncu devrime yönelik önemli bir hayal kırıklığı yaşanmıştı. Ancak konu artık Ukrayna değil. 2008 seçimleri yaklaşırken, odak noktası Rusya…

Rusya’da da Ukrayna, Gürcistan ve Sırbistan benzeri bir “renkli” devrim yaşanır mı? 2008 seçimleri öncesinde tüm hesaplar bunun üzerine yapılıyor.

Putin yönetimi yabancı sivil toplum örgütlerine karşı tüm önlemleri almış durumda. Yasaklamalar, sınırdışı etmeler, Putin’in “renkli devrim” karşısında aldığı önlemlerden bir kaçı. Öte yandan “Putin zihniyeti”nin baskıcı olduğunu düşünen ve AB standardında bir demokrasinin Rusya’da hakim olmasını isteyen muhalefet bu önlemleri farklı yöntemlerle aşmaya çalışıyor. Örneğin, daha önce tüm beynini Rusya’nın demokratikleşmesine adayacağını açıklayan eski satranççı Garry Kasparov muhalefetin tek başkan adayı olarak dün açıklandı. Böylece muhalefet, daha önce Sırbistan, Gürcistan ve Ukrayna'da olduğu gibi, güçlerini tek bir adayın arkasında, Putin yönetimine karşı birleştirdi.

Bu hamle “büyük satranç tahtasında ‘açık toplum’un Kasparov hamlesi” olarak tanımlanıyor. Anayasa gereği üçüncü kez aday olmayacak olan Putin’in başkanlık adayı henüz belli değil, ancak muhalefetin bu erken kararla gösterdiği kararlı tutum bir sonraki yıl Moskova’da seçimlerin sert geçeceğini ortaya koyuyor.

Peki, ‘açık toplum’un da desteğini alan Kasparov liderliğindeki muhalefet seçimlerde başarı kazanacak mı? Uzmanların belirttiğine göre Rusya –özellikle çevre ülkelerinde yaşanan devrimlerden sonra- bu konuda önleyici tedbirleri almışa benziyor. Türkiye’de Çağlayan ve Tandoğan mitingleri yapılırken Moskova’da muhalefetin gerçekleştirdiği gösterilerin akıbeti, seçimlerde de Rus bürokrasisinin muhalefetin adımlarını önemli ölçüde kısıtlayacağının önemli bir göstergesi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,077 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs