En Sıcak Konular

Dolar son 15 yılın en düşük düzeyinde

26 Eylül 2007 14:33 tsi
Dünyanın en güçlü rezerv parası dolarda tehlike çanları çalıyor.

Dünyanın en güçlü rezerv parası dolarda tehlike çanları çalıyor. Dolar kuru tüm dünya para birimleri karşısında son 15 yılın en düşük düzeyine gerilerken, euro piyasaya çıktığı günden bu yana dolar karşısındaki en güçlü konumuna ulaştı. Bu durum tüm dünya ekonomisinin yeni bir dönüşümün eşiğinde olduğu yorumlarına yol açıyor.

ABD doları tüm para birimleri karşısında engellenemez bir düşüş sürecine girdi. Bu düşüş elinde büyük miktarlarda dolar rezervi bulunan ülkeleri endişelendiriyor.

Çin, Suudi Arabistan, Tayvan, Kuveyt gibi ülkeler kasalarında tuttukları paranın her gün erimesi karşısında alternatif çözümler aramaya başladı. Bu da önümüzdeki yıllarda doların tahtının sallanacağını gösteriyor.

Dünyanın en büyük döviz rezervine sahip ülkesi olan Çin'in elinde 1.2 trilyon dolar varlığı bulunuyor. Bunun 300 milyar dolarlık bölümü ABD hazinesinin tahvillerinden oluşuyor. Çin yönetimi geçtiğimiz temmuz ayında 48 milyar dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi.

Ortadoğu ülkeleri de dolardaki düşüşten rahatsız. Toplam döviz rezervleri 1.6 trilyon dolara ulaşan Suudi Arabistan, Bahreyn, Umman ve Katar'ın doları terk edebileceği ihtimali giderek ağırlık kazanıyor.

Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkeleri dolarla olan bağlarını terketmek yerine azaltsa bile dünya ekonomisi yeni bir şekil almak zorunda kalacak. Çünkü bugüne kadar işleyen sistem ABD'nin dev bütçe ve cari açığının bu ülkelerin satın aldığı hazine bonoları ve dolar rezervleriyle desteklenmesine dayanıyordu.

Eğer sistem bozulursa ABD'nin bu kadar büyük bütçe ve cari açık vermesi artık mümkün olmayacak. Bu da başta Asya ülkeleri olmak üzere tüm dünyanın ABD'ye yaptığı dev ihracatın azalması anlamına geliyor.

Haber 10



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,579 µs