En Sıcak Konular

Liderler uzlaşırsa, Türkiye'yi kimse tutamaz!

26 Eylül 2007 13:21 tsi
Liderler uzlaşırsa, Türkiye'yi kimse tutamaz! Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ'un Kara Harp Okulu'nun açılışında öğrencilere basına açık verdiği ders yankı uyandırmaya devam ediyor. Başbuğ'un konuşmasının altındaki gerçekleri Prof. Dr. Hasan Köni'yle konuştuk...

iyibilgi, Başbuğ’un konuşmasının alt başlıklarını Prof Dr. Hasan Köni’ye sordu.

Orgeneral Başbuğ’un laiklik konusundaki görüşlerini iki başlıkta yaptığını aktaran Köni, özetle, “Başbuğ’un açıklamaları Anayasa taslağı konusunda çıkan tartışmalara cevap niteliği taşıyor. Ortada hazırlanmış bir anayasa olmamasına rağmen, TSK’nın tavrını ortaya koyar nitelikte. Başbuğ, laikliğe karşı tehlike olarak gördüğü iki gruptan bahsediyor. Birinci grup toplumsal bir oluşum. Kaynağı yurtiçinde, kültürel bir yapıya sahip. İkincisi ise dış kaynaklı ayrılıkçı akımlar. Bunların güçlenmesi asıl tehlikeyi oluşturuyor.”

Köni, ABD desteğiyle terörün K. Irak’ta psikolojik ve sosyal olarak güç bulduğunun altını çizerek, “ABD’nin K. Irak’ta terör örgütüne destek verdiğini herkes görüyor. Biliyor, ama dile getiremiyor. Siyasal açıdan da yüksek sesle söylenemiyor. Irak konusunda, Patronundan şikayetçi olan ve bunu ifade edemeyen bir çalışan görüntüsü var.” diyor.

“BM, uluslararası arenada bir devletin kullandığı küçük çaplı silahların başka bir ülkeye satılmasını ya da devredilmesini yasaklıyor. ABD bu karara da uymuyor. Biz Blackwater grubunun Irak’a silah verdiğini biliyoruz. Bu bilgiyi ABD karşısında kullanamıyoruz.” diyen Köni, K. Irak’ta diğer bir sorunun Türkmen nüfusa uygulananlar olduğunun da altını çizdi.

Daha önce Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın da aynı konuyu gündeme getirdiğinin altını çizen Köni, Türkmen nüfus korunması amacıyla acil harekete geçilmesi gerektiğini, Genelkurmay’ın da emir beklediğini ve bunu 2. kez belirttiğini söylüyor.

Hükümetin ABD’ye karşı sorumluluk alarak böyle bir eyleme girişmekten çekindiğini aktaran Köni’ye Başbuğ’un siyasi ve askeri kanatlar arasında eşgüdüm çağrısını sorduğumuzda özetle şu cevabı verdi.

“2004 yılında ABD, uyguladığı Irak politikasının Türkiye tarafından engellediğini belirtti. O zamana kadar asker ve siyasiler arasında bir sorun yoktu. ABD’nin tavırlarına rağmen hükümet kanadının, Washington’u karşısına almak istememesi, devletin iki kutbunun arasını bu manada soğuttu.”

Köni son olarak, devlet sistematiği içinde güvensizlik ortamının sürmesinin Türkiye’nin atılım yapmasına engel teşkil ettiğini belirten Köni, güven ortamının yeniden tesis edilmesi gereğinin altını çizdi.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,593 µs