En Sıcak Konular

Komünist Çin'de bile başörtü yasağı yok

26 Eylül 2007 13:38 tsi
Komünist Çin'de bile başörtü yasağı yok Türkiye'de sivil anayasa tartışmaları ile gündeme gelen din derslerinin zorunlu olup olmayacağı konusunda tartışmalar sürerken, komünist Çin'de din eğitimi ve üniversitelerde başörtüsü konusunda herhangi bir problem yaşanmıyor.

Türkiye'de sivil anayasa tartışmaları ile gündeme gelen din derslerinin zorunlu olup olmayacağı konusunda tartışmalar sürerken, komünist Çin'de din eğitimi ve üniversitelerde başörtüsü konusunda herhangi bir problem yaşanmıyor.  
  
 
Uluslararası toplum tarafından insan hakları ve din özgürlüğü konusunda eleştirilen Çin'deki üniversitelerde başörtüsü sorun yapılmazken, isteyen istediği gibi giyinebiliyor.

Din dersi zorunluluğu bulunmayan Çin, Komünist Partisi tarafından yönetiliyor. Çin'de devletin ideolojik temelleri tamamen dinsizlik, Marksizm, Leninizm ve Darvinizm üzerine oturtulmasına rağmen din eğitimi almak isteyenler ve kendi gelenek ve göreneklerine göre giyinmek isteyenlere herhangi bir sınırlama getirilmiyor.

-ÇİN'DE İSTEYEN HERKES CAMİLERDE VE İSLAMİ OKULLARDA DİN DERSİ ALABİLİYOR-

Çin'de aslen Müslüman olan veya sonradan Müslüman olan Çinliler camilerde ya da Müslüman azınlık okullarında istedikleri gibi din dersi alabiliyor.

Yaklaşık 1.3 milyarlık nüfusa sahip Çin'de Müslümanların yaşadığı yerlerde Türkiye'deki gibi camilerde yaz Kur'an Kursları ve din eğitimi dersleri düzenleniyor. Herhangi bir yaş sınırlaması getirilmeyen söz konusu kurslarda isteyen herkes bu derslerden istifade edebiliyor.

-ÇİN ANAYASASI'DNA İNANANLAR İLE İNANMAYANLAR ARASINDA AYRIM YOK-

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Anayasası'nda ülkedeki dini politikalar hakkında şu maddeler yer alıyor; "Çin Halk Cumhuriyeti'ne mensup vatandaşlar din ve inanç özgürlüklerine sahiptirler." " Hiçbir devlet organı, toplumsal topluluk ve birey vatandaşları dine inanmaya veya inanmamaya zorlamaz, dine inananlar ve inanmayanlar arasında ayrım yapmaz." "Normal dini faaliyetler devlet tarafından korunur." "Dini topluluklar ve dini işler yabancı güçlerce kontrol edilmez."

Çin'de devlet okullarında din ve eğitimin birbirinden ayrı tutulması ilkesi uygulanıyor ve öğrencilere dinî eğitim verilmiyor, ancak bazı yüksek okullarda ve araştırma enstitülerinde dinî dersler veriliyor ve dinî araştırmalar yapılabiliyor.

Öte yandan azınlıklar da kendi dini örgütleri tarafından kurulan dinî okullarda kendi dillerini kullanarak din eğitimi alma hakkına sahip bulunuyor.

Çin'de değişik dinlere ait 85 bin ibadethane bulunurken tam 74 tane de sadece dini eğitim veren okul faaliyet gösteriyor.

-ÜNİVERSİTE VE MECLİSTE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI YOK-

Resmi rakamlara göre 20 milyon Müslüman'ın yaşadığı Çin'de başörtüsü konusunda da herhangi bir problem yaşanmıyor. Farklı dinden insanlar ve onların taşıdığı semboller birer zenginlik olarak görülüyor. Üniversiteye giden Müslüman kızlar isterlerse başörtüsü takabildikleri gibi yıllık toplantılar için bölgelerinden meclise gelen milletvekilleri de başörtüsü, sarık veya takke takarak mecliste toplantılara ve önemli oylamalara katılabiliyorlar.

Yaklaşık 10 bin öğrencisi bulunan Pekin'deki Merkez Milliyetler Üniversitesi'nde de başörtülü öğrencilere rastlamak mümkün. Üniversitenin yerleşkesinde karşılaştığımız başörtülü Çinli Müslüman bayan öğrenci Kang Baifang (Ayşe), başörtüsü konusunda Cihan Haber Ajansı'na şu açıklamalarda bulundu: ''En başta okulumuzda bu konuda bir yasaklama yok. Çünkü Çin dini inanç özgürlüğünü destekleyen bir ülkedir. Çin Komünist Partisi halkın İslam, Hıristiyanlık, Budizm gibi dini seçim özgürlüğüne saygı gösteriyor. En başta bir Müslüman olarak Milliyetler Üniversitesi'nde başörtüsü takarak üniversiteye gelmemde okulum her hangi bir sorun çıkarmıyor ve böyle bir baskı da yok. Bundan dolayı en başta Allah'a şükrediyoruz. Daha sonra Çin Komünist Partisi yöneticilerine de milliyetlere ve bağlı bulundukları dinlerine karşı gösterdikleri saygıdan dolayı teşekkür ediyorum. "
 
zaman



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,871 µs