En Sıcak Konular

Ankara, Cerablus'ta IŞİD'i de YPG'yi de istemiyor

30 Haziran 2015 11:47 tsi
MGK toplantısında alınan kararlardan birinin, 'Cerablus IŞİD'den temizlenecek, YPG'nin eline geçmemesi için de önlem alınacak' şeklinde olduğu belirtiliyor

Türkiye'nin Suriye konusunda iki seçeneğinin netleştiği öne sürüldü. Kulislere yansıyan bilgiliere göre; birincisi ABD ve koalisyon güçlerinin, IŞİD’le ve rejimle çatışan muhaliflere askeri destek vermesini ve Cerablus’un IŞİD’in eline geçmesinin önlenmesini sağlamak. İkincisi de Cerablus sınır hattında TSK unsurları eliyle güvenli bir hat oluşturmak ve alanın çok geniş olmamasından da yararlanarak karadan karaya ya da sıcak takip müdahaleleriyle bölgenin kontrolünü sağlamak. Dünkü MGK'da öne çıkan ortak kararla Cerablus'un IŞİD'den temizlenmesi ancak YPG'nin eline geçmemesi için de önlem alınması planlandığı öğrenildi.

Milliyet Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan'ın haberine göre, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve MİT son gelişmeler ışığında olası riskler ve planlamaları masaya yatırdı ve bunlar dün MGK’da etraflıca ele alındı.

Dün itibariyle, Ankara’nın masasında iki seçenek netleşti. Birincisi ABD ve koalisyon güçlerinin, IŞİD’le ve rejimle çatışan muhaliflere askeri destek vermesini ve Cerablus’un IŞİD’in eline geçmesinin önlenmesini sağlamak. Türkiye olarak bu desteğin verilmesinde etkin rol oynamak.

İkincisi de haklı gerekçelerle Cerablus sınır hattında TSK unsurları eliyle güvenli bir hat oluşturmak ve alanın çok geniş olmamasından da yararlanarak karadan karaya ya da sıcak takip müdahaleleriyle bölgenin kontrolünü sağlamak.

PLAN HAZIR İDDİASI

Yeni Şafak gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi de bugünkü yazısında konuya ilişkin Ankara kulislerini ve muhtemel bir ‘harekat planı’na ilişkin bazı ayrıntıları aktardı.

Selvi, “Suriye’yle savaşa mı giriyoruz?” başlıklı yazısında, Türkiye-Suriye sınırının 110 kilometre uzunluğundaki bir bölümünde kurulacak tampon bölge için TSK'nın bir ‘Harekat Planı’ bulunduğunu, bu planın Suriye'yle faaliyetlerden sorumlu olan 2'nci Ordu Komutanlığı'nda yakın zamanda güncellendiğini belirtti. Selvi, tampon bölgenin 10-15 km'lik bir derinlikte olması durumunda burada “4 tugay” konuşlandırılacağını yazdı ve “gözcülerin zaten gereken keşifleri tamamladığı”, “hakim bölgelere tabur ya da bölük seviyesinde, askeri birlik konuşlandırılacağı” gibi bazı askeri detayları da yazdı.



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,264 µs