evrensel istiyorlar! | " /> uzayda bir başka medeniyet kurulacak. Bu medeniyet Ay’ı ve Mars&" /> evrensel istiyorlar! | "/> uzayda bir başka medeniyet kurulacak. Bu medeniyet Ay’ı ve Mars&"/>

En Sıcak Konular

Küresel savaş kesmedi, evrensel istiyorlar!

26 Eylül 2007 13:32 tsi
Küresel savaş kesmedi, evrensel istiyorlar! Meseleyi ‘bizi bırakıp tüyecekler’ şeklinde yarı şaka değerlendirenler de var ama şurası gerçek ki, önümüzdeki 40 yıl içinde uzayda bir başka medeniyet kurulacak. Bu medeniyet Ay’ı ve Mars&

Aslında artık hemen herkesin alıştığı, gazetelerin boş köşelerini “iyisiyle” doldurmak üzere bulunmuş haberlerden biri gibi duruyor. Başlığı da “Mars’a 2037’de ayak basılacak”.

Klasik uzay haberlerinden biri gibi. Ve tabii mecburen NASA çıkışlı. Buraya kadar da bir şey yok. Bu iddia ve daha fazlasının ortaya atıldığı yer Hindistan.

Hindistan’da düzenlenen Uluslar arası Uzay Bilimi Konferansı’nda konuşan uzay araştırmacılarına göre, 2037 yılında insanoğlunun bir başka hayali-tıpkı Ay’da olduğu gibi-gerçekleşecek ve Mars’a ayak basılacak.

Buraya kadar da sorun yok. Bundan sonrası ise biraz garipleşiyor. Bu kesin tarihi veren bilim adamları (NASA yöneticilerinden Michael Griffin) şöyle diyor; “Ay ve Mars’ın ötesinde gezegenler arası bir sistem kurma amacındayız. Geleceğin uzay medeniyetini oluşturmaya hazırlanıyoruz.”

İşte bu hallice ağır bir laf. Zira bu tam ne demek belli değil. Uzay çalışmaları, Ay’a ayak basmak ve belki 10 kere araç gönderilmesine rağmen Mars’a ulaşmaya bile 30 yıl olduğu düşünülürse, gezegenler arası yeni bir uzay medeniyetini aşacak plan nasıl olabilir?

Bunun için ne kadar zaman gerekli? Örneğin bu açıklamayı yapan Griffin’in ömrü Mars’a gidildiğini görmeye yetecek mi o bile tartışmalıyken, Ay ve Mars’ı aşan bir uzay medeniyeti?

Ve sonra nasıl? Uzay çalışmalarının aşırı maliyetleri bir yana hangi enerji bu çapta bir yapılanmayı karşılayacak. Gerçi Griffin’e göre maliyetlerin azaltılması için gemilerin uzay enerjisinden yararlandırılması planlanıyormuş ama henüz biz arabaları bu enerjiyle tam yürütemediğimi anımsatalım.

Evet elbette bir gün insanoğlu bunları başaracak. Belki üçüncü bir türle de el sıkışma imkanı bulacak. Ancak şu anda sanki, “tamam bitiyor, hazırlanın” havasında verilen bu uzay medeniyeti projesi ne.

Kimilerine göre dünyayı mahvettiler, şimdi uzaya kaçmanın yollarını arıyorlar, kimilerine göre uzaydan gelecek bir felaketin-göktaşı, uzaylı saldırısı-önlemini alıyor. Bunların hiçbiri reddelicek kadar somut değil.

Ama hayal ürünü olmayan, kuleak verilmesi gereken bir şey var. O da Stephan Hawking’in bundan birkaç yıl önce önerdiği formülde yatıyor olsa gerek; “İnsanoğlu’nun uzayda kolonileşme zamanı geldi!”

Hele hele Ramazan’ı mübarek olası Yaşar Nuri Öztürk’ün “Dabbe’tül Arz” tahmini doğruysa!



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,976 µs