En Sıcak Konular

Muhalefet: Hükümetin Suriye müdahale yetkisi yok

29 Haziran 2015 14:54 tsi
CHP, MHP ve HDP, Suriye'ye müdahale kararının TBMM Başkanı seçilmeden, hükümet kurulmadan alınmaması gerektiği görüşünde

Türkiye-Suriye sınırında yaşananlar üzerine Ankara'da "güvenli bölge" ya da "müdahale" senaryoları konuşulmaya başlandı. Hükümet kanadından bu yönde henüz yapılmış resmi bir açıklama ya da alınmış bir karar yok. Ancak muhalefet partileri iddialar üzerine yaptıkları açıklamada mevcut hükümetin böyle bir yetkisinin bulunmadığını savundu.

SputnikNews'e konuşan muhalefet partisi grup başkanvekilleri, hükümetin Suriye'ye muhtemel bir müdahalesine karşı olduunu söyledi.

CHP: ÇOĞUNLUĞUNU KAYBETTİ, KARAR ALAMAZ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök,  7 Haziran seçiminde yeni bir siyasal aritmetik ve TBMM tablosu ortaya çıktığını, AK Parti'nin iktidar çoğunluğunu yitirdiğini söyledi.

CHP'li Gök'e göre 24. Dönem Parlamentosu'nda kabul edilen Suriye tezkeresi de olası bir müdahaleye yasal zemin hazırlamaz.  Türkiye'de seçimlerle birlikte artık yeni bir siyasi irade şekillendiğini vurgulayan Levent Gök, "Gerekirse bu tezkerenin dahi yenilenmesi gerekir Meclis'te" dedi.

MHP: KARARIN YENİDEN MECLİS'E GELMESİ GEREKİR

Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge kontrol altına alınarak Türk Bayrağı göndere çekildi. Bayrağın dikildiği alan çevresine tel örgü çekildi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'na göre seçimlerle birlikte hükümetin güvenini kaybetti ve konu tekrar TBMM'ye gelmeli. Halaçoğlu, "Şu ana kadar tem yetkiliyken bu müdahaleyi çoktan yapması gerekirdi. Yani 2,5 milyon insanın ülkeye dağılmış olması, asayişsizlikler, hastalıklar başımıza sıkıntı verirken,  Suriye'nin uzantısı PYD'nin eline geçerken neredeydin diye hükümete sormak lazım veya IŞİD'e. Yani siz toprağınızı terk ederken ses çıkarmayıp müdahale etmeyeceksiniz, ondan sonra 'orada devlet kurdurmayız' diyeceksiniz. Peki PYD'ye kim destek verdi? Bütün bunların sorgulanması gerekiyor ve Meclis'e gelmesi gerekiyor" dedi.

HDP: MÜDAHALE GEREKTİRECEK HİÇBİR KOŞUL YOK

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken,  Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesini gerektirecek hiçbir koşul olmadığını söyledi.

HDP'li Baluken, şu an mevcut savaş tartışmalarının ne meşruiyeti ne de yasal bir zemini olmadığını ifade ederek, "7 Haziran'da bir seçim oldu ve yeni bir Meclis oluştu. Mevcut, geçmiş yasama dönemindeki hükümet halktan iç ve dış  politikayla ilgili yetki ve onay alamadı. Şimdi bütün bir Türkiye, bölge coğrafyasını etkileyecek, bütün halklarımızı etkileyecek bir savaş kararına halktan yetki ve onay almamış olan bir hükümet veremez." dedi.



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,550 µs