En Sıcak Konular

İlker Başbuğ'dan hükümete kritik 'Suriye' uyarısı

29 Haziran 2015 13:01 tsi
26'ncı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, hükümetin Suriye'ye girme konusunda askeri harekat başlatma ihtimaline ilişkin 'Suriye'ye girersiniz ama çıkamazsınız' diye uyarıda bulundu.

IŞİD'in Suriye sınırındaki hareketliliği ve Kobani'de yeniden başlattığı kıyımın ardından, hükümetin  askere 'Suriye topraklarına girme' emri verip vermeyeceğine ilişkin tartışmalar gündeme damgasını vurdu.

Askeri makamların, Suriye, İran, Rusya ve ABD ile mutabakat sağlanmadan Suriye topraklarına girilmesinin ve yeni hükümetin kurulmasının öncesinde Suriye'de askeri operasyona sıcak bakmdığı yönündeki haberlere, 26'ıncı Genel kurmay Başkanı İlker Başbuğ'dan çarpıcı bir yorum geldi. Başbuğ, sınır ötesi harekat ihtimaline ilişkin "Askere 'Suriye'ye gir' dersiniz girer. Ama girerseniz bir daha nasıl çıkacaksınız" diye konuştu.

"ATACAĞINIZ HER ADIM ÜLKEMİZİ ZOR DURUMA DÜŞÜRÜR"

Sözcü'ye konuşan Başbuğ, sözkonusu askeri operasyonun siyasi ve uluslararası boyutunun olduğunun altını çizerek, "Askerin girebilmesi için diplomatik alt yapı önceden kurulmalı. Bu yapılmadan atacağınız her adım ülkemizi zor duruma düşürür. İki adım sonrasını düşünmemiz lazım." dedi.

"SON DERECE VAHİM"

"Suriye ile aramızda 911 kilometrelik sınır hattı var. Ancak Suriye sınırında şimdi PYD, IŞİD, Özgür Suriye Ordusu, El Nursa gibi gruplar var. Böyle bir durum ülke güvenliği açısından sonra derece vahim bir durumdur. Bir dönem, Irak'ta yaşadığımız süreci, şimdi Suriye'de yaşama sürecine giriyoruz. Üstelik Suriye, Irak sınırımıza göre daha karmaşık bir yapıya sahip. Ülkemizin, daha fazla gecikmeden artık Suriye Devleti'yle normalleşme sürecine girmesi şart. Bu böyle gitmez. Eğer, Suriye topraklarında bir güvenli bölge oluşturulmak isteniyorsa, bunun için önceden mutlaka Suriye ile temas kurmamız gerekir.ilker-basbug.20150629124333.jpg

"İLİŞKİLERİN YARINKİ SAFHALARI ÖNEMLİ"

Şimdiye kadar olanlar olmuş. Bari bundan sonraki ilişkilerimizi düzgün götürelim. İlişkilerin artık yarınki safhaları çok önemli. Ülkemizde 2 milyona yakın Suriyeli geldi. Bunlar çok zor durumda. Daha yeterince farkında değiliz ama bunlar ilerde çok ciddi güvenlik sorunu olacak. Üstelik Suriye'den çok sayıda insanın ülkemize geleceği beklentisi de var. Suriye Devleti'yle ilişkilerimizi normalleştirmemizin önemi her geçen gün daha da artıyor.

"BU İŞ IRAK'A BENZEMEZ"

Suriye ile olan durumla, Irak'la olan çok farklı. Asker, Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörüne karşı Irak Devletine 'teröristleri ya siz etkisiz hale getirin, ya biz gireceğiz' diyorduk. Onlar etkili olamadığı için 'sıcak takip' yapıyor, hatta Irak'ın kuzeyinde aylarca kalıyorduk. Çünkü oradan gelen teröristler askerlerimizi şehit ediyor, vatandaşlarımızı öldürüyordu. Uluslararası camia bizim girişlerimizi haklı buluyordu.

"DİREKTİF VERİLİRSE ASKERİN HAYIR DEMESİİ..."

Bazıları, "Hükümetin emrine rağmen asker Suriye'ye girmiyor" iddialarını gündeme getiriyor. Direktif verilirse, askerin 'hayır' demesi söz konusu bile olamaz. Eğer bir komutan 'Ben yapamam" derse görevden ayrılır ya da görevden alınır. Bir ülkenin güvenliğinden Bakanlar Kurulu sorumludur. Askere, emir verildikten sonra bunun yerine getirilmemesi demokratik bir ülkede olmaz."


Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,583 µs