En Sıcak Konular

Deniz Baykal oy kullanabilecek mi?

29 Haziran 2015 11:46 tsi
TBMM'de yarın AKP, CHP, HDP ve MHP’nin adayları başkanlık için yarışacak. Seçim öncesi Deniz Baykal'ın durumu tartışma konusu oldu.

TBMM Başkanı olmak için yarışan dört adaydan biri olan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın kendine oy veremeyeceği belirtiliyor.

Konuyla iglili Meclis’in Anayasası olarak bilinen İç Tüzük'e başvuruldu. CHP'li Atilla Kart ve HDP'li Hasip Kaplan'a göre Baykal oy kullanabilir.

TBMM’yi en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkan olarak yöneten ve başkanlığa aday olan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, sandıklar kurulduğunda oy kullanabilecek mi?

Habertürk'te yer alan bilgiye göre başkanlık seçimi ilginç bir tesadüfe sahne olacak. Baykal, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Genel Kurulu’nu yöneteceği için kendisine oy veremeyecek. Ancak huhukçu vekiller Baykal'ın oy kullanmasını engelleyen bir hüküm olmadığını söylüyor.

KİMLER OY KULLANABİLECEK?

 24. Dönemin hukukçularından CHP’li Atilla Kart, İç Tüzük 8. Maddesinin Baykal’ın oy kullanabileceğini gösterdiğine dikkat çekiyor. Kart, Baykal’ın ikinci yaşlı üyeye geçici başkanlığı bırakabileceğine dikkat çekiyor. Seçme ve seçilme hakkına da dikkat çeken Kart, Baykal’ı engelleyici bir düzenleme olmadığını vurguluyor.

HDP’li Hasip Kaplan da, İç Tüzüğün geçici başkanların seçimlerde oy kullanamayacaklarını düzenlemediğini söylüyor. Baykal’ın oy kullanmasını engelleyen bir hüküm olmadığını ifade ediyor. Geçici başkanın birleşim yönetmediğini, sadece sandık kurulduğuna dikkat çekiyor.

BAŞKAN NASIL SEÇİLECEK

Milli Savunma Bakanı, Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışacağı Başkanlık seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs