en kısa süreli Cumhurbaşkanı mı olacak? | " /> en kısa süreli Cumhurbaşkanı mı olacak? | "/>

En Sıcak Konular

Gül, Türkiye’nin en kısa süreli Cumhurbaşkanı mı olacak?

26 Eylül 2007 11:57 tsi
Gül, Türkiye’nin en kısa süreli Cumhurbaşkanı mı olacak? Bu gerçekten mümkün! Referandumda 'evet' çıkarsa YSK, ‘hadi yine seçime’ diyebilir. Bu durumda 22 Temmuz’un rövanşı olarak görülme olasılığı bulunan bir başka referandum daha yaşayacağız. Geriye de tek soru kalacak.. Gül’ün rakib

Siyasette herkes hala kendi derdiğinde ve Anayasa tartışmaları almış başını gidyor ama referundumun seçmen kartları dağıtılmaya başlandı bile. Mesele şu ki, referandumu fazla “sallamasak” bile sonucunu öyle bir önemseyeceğiz ki, muhtemelen bütün dünya bunu izleyecek.

Zira uş şu noktaya doğru gidiyor. Referandum’dan 11. Cumhurbaşkanı’nın halkın seçmesi yönünde “evet” çıkacak ve ondan sonra da kızılca kıyamet kopacak. Çünkü herkes istediğin hukuki yorumu yapsa bile, nihayetinde son söz Yüksek Seçim Kurulu’nun olacak.

YSK da ya “11. Çumhurbaşkanı seçildi artık” diyecek ya da “kimse yerinden kımıldamasın, 40 gün sonra yine seçim var” diyecek. Bu iki halin gerçekleşme olasılığı da aynı.

Öyle ki Cumhurbaşkanlığı dahi, böyle bir durum gerçekleşirse, yani 11.Cumhurbaşkanı seçimi için referanduma gidilecek olursa, Sayın Abdullah Gül’ün yeniden aday olacağını peşinen açıklamış bulunuyor.

Yani bu çok mümkün. Mümkün ama ortaya çıkacak karışıklık o denli büyük ki, kimse bugündün bu işlere bulaşmak istemiyor. Onun için mesele biraz da sanki görmezden geliniyor.


Peki böyle bir karar çıkarsa ne olacak? Bir kere süre çok kısa. Ekim referandumundan sonra Cumhurbaşkanı’nın seçileceği diğer referandumun 40 gün içinde gerçekleşmesi gerekiyor.

Bu süre içinde adaylar belli olacak ve artık nasıl olacaksa kendi propagandalarını yapacaklar. Adaylar TBMM’den olabileceği gibi dışından da olabilecek. Ama tüm bunlar işin biraz bürokratik yönü.

Zira o 40 gün boyunca Türkiye, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’na itiraz edenleri büyük ölçüde umutlandıracak.

Yani Köşk için yeni bir aday çıkarılması gerekiyor. Görünen o ki şu sıralar böyle bir aday yok ortada. Elbette hemen her makam için aday olmayı demokratik bir girişim olarak kabul eden Kamer Genç’in dışında!

Bu kim olacak, AKP dışındaki siyasi partiler ortak bir aday mı önerecekler veya toplumun içinden çok saygı gören bir isim mi ortaya çıkacak henüz hiç belli değil.

Ama şu belli. Eğer iş bu noktaya kadar gelirse, Cumhurbaşkanlığı referandumu muhtemelen 22 Temmuz’un rövanşına dönüşecek. Ve bu sefer Abdullah Gül’ü Köşk’e gönderen AKP’nin işi o kadar kolay olmayacak.

Nedeni tamamen istatistik. Bir kere karşısında bir çok partilere dağılmış seçmen kitlesi değil, sandığa giderken-yine muhtemelen-tek aday etrafında “doğallıkla” birleşmiş bir seçmen kitlesi bulunacak.

Kaldı ki AKP’nin yüzde 47’lik oranını bu seçime özel olarak koruması da zor. Örneğin yine az bir süre kalan mahalli seçimlerde AKP’nin yüzde 47’nin de üzerine çıkması olası. Fakat Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, artık tamamını Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasını isteyenlerin oluşturmadığı bilinen yüzde 47’nin eksilmesi olası.

Şimdilik bu gelişmelerin hepsi birer ihtimal. Ama yakın ihtimal. Hem zaman olarak hem de olasılık olarak. Kısacası.. Bundan sonra şanslı numara 11!

 



Bu haber 2,501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,357 µs