En Sıcak Konular

Küresel piyasalar haftaya negatif başladı

29 Haziran 2015 10:09 tsi
Küresel piyasalar, Yunanistan hükümetinin, kreditörlerin koşullarını referanduma sunma kararı alması, Avro Bölgesi maliye bakanlarının ise ülkenin kurtarma programını uzatmayı reddetmesiyle yeni haftaya negatif başlıyor.

Yoğun makroekonomik veri gündeminin takip edileceği yeni haftada, Yunanistan ile kreditörleri arasındaki gelişmeler gündemin üst sıralarındaki yerini koruyor.
 
Yunanistan hükümeti, geçen hafta içinde taraflar arasındaki müzakerelerden anlaşma çıkmaması üzerine, cumartesi günü, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da halk oylamasına sunma kararı aldı. Bu karara karşılık Avro bölgesi maliye bakanları da Yunanistan'ın kurtarma programını uzatmayı reddetti.
 
Gelişmeler sonrasında salı günü IMF'ye 1,6 milyar avroluk ödeme yapması beklenen Yunanistan'ın avro bölgesi geleceğine ilişkin endişeler artarken, belirsizliğin devam etmesi küresel pay piyasalarında satış baskısı oluşturuyor.
 
ABD'de geçen hafta başında Yunanistan konusuna ilişkin iyimserlikle pay piyasalarında yaşanan yükseliş, taraflar arasındaki görüşmelerde netice alınamamasının ardından hafta sonuna doğru yerini düşüşe bıraktı.
 
Pozitif gelen büyüme, konut satışları ve tüketici güven endeksi verilerine karşın, küresel risk iştahının azalmasıyla haftalık bazda Dow Jones Endeksi yüzde 0,4 ve S&P 500 yüzde 0,4 değer kaybetti. Geçen hafta kapanış rekoru kıran Nasdaq Teknoloji Endeksi'nin kayıpları ise yüzde 0,7 oldu. Dolar endeksi 96,2 seviyesine yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,31 seviyesine geriledi.
 
Analistler, pay piyasalarında Yunanistan odaklı seyrin bu hafta da devam edeceğini belirterek, konuya ilişkin haberlerin yanı sıra bugün açıklanacak bekleyen konut satışları ile Dallas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi verilerinin takip edileceğini kaydediyor.
 
Avrupa tarafında cumartesi günü yapılan Eurogrup toplantısı öncesinde pay piyasaları geçen haftayı yükselişle kapatırken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,2, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,7 ve Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 0,6 değer kazandı. Cuma gününü 1,11'in üzerinde kapatan avro/dolar paritesi ise en düşük 1,0954'e geriledi.
 
Analistler, taraflar arasında yaşanan gelişmeler sonrasında Yunanistan'ın avro bölgesinden çıkacağına ve temerrüte düşeceğine ilişkin endişelerin arttığını belirterek, bu durumun hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü seyri beraberinde getireceğini öngörüyor.
 
Yunanistan'da bugün sermaye aktarımının kontrol edilmesi amacıyla tüm banka ve şubelerin kapalı olacağını anımsatan analistler, ülkede borsanın da işleme kapatılacağını dile getiriyor.
 
Bu gelişmelerin negatif etkisi Asya borsalarında hissedilirken, Japonya'da Nikkei endeksinde yaklaşık yüzde 3, Çin'de Şanghay bileşik endeksinde ise yüzde 5'in üzerinde değer kayıpları yaşanıyor.
 
Öte yandan, Çin hafta sonunda ekonomiyi desteklemeye yönelik olarak faizleri ve zorunlu karşılıkları indirdi. Çin Merkez Bankası 1 yıl vadeli gösterge borç verme faiz oranını 25 baz puan düşürerek yüzde 4,85'e, 1 yıl vadeli mevduat faiz oranını da aynı oranda azaltarak yüzde 2,0'ye çekti. Zorunlu karşılık oranı ise 50 baz puan düşürüldü.
 
Çin böylelikle Kasım 2014'ten bu yana dördüncü kez faiz indirmiş oldu.
 
Yurt içinde ise geçen hafta koalisyon görüşmelerine ilişkin haberler dolar/TL'nin yönü üzerinde etkili olurken, TL varlıklara olan talebin artması Borsa İstanbul 100 endeksine alış getirdi. BIST 100 endeksi cuma gününü yüzde 0,34 yükselişle 83.546,06 puandan sonlandırırken, dolar/TL ise seviyelerinde dengelendi.
 
Analistler, bu hafta yurt dışında ABD Tarım Dışı İstihdam, küresel ölçekte İmalat sanayi Satınalma Yönetici Endeksleri (PMI), Avro Bölgesi Tüketici Güven Endeksi ve mayıs ayı işsizlik verileri ile Yunanistan'a ilişkin gelişmelerin takip edileceğini belirterek, yurt içinde ise siyasi gelişmelerin yanı sıra haziran ayı enflasyon verisinin endeksin yönü üzerinde etkili olabileceğini kaydediyor.
 
BIST 100 endeksi için 83.000-82.500 seviyelerinin destek konumunda bulunduğunu aktaran analistler,  yukarı yönlü hareketlerde ise 85.000 direncinin test edilebileceğine dikkati çekiyor.
 
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle;
 
10.00 Türkiye, haziran ayı ekonomik güven endeksi
 
12.00 Avro Bölgesi, haziran ayı sektörel güven endeksleri ve tüketici güveni
 
14.30 Türkiye, nisan ayı konut fiyat endeksi
 
15.00 Almanya, haziran ayı TÜFE
 
17.00 ABD, mayıs ayı bekleyen konut satışları
 
17.30 ABD, haziran ayı Dallas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi

aa




 

Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,088 µs