En Sıcak Konular

Yunanistan'da bankalar yarın kapalı

28 Haziran 2015 22:15 tsi
Yunanistan'da, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi amacıyla yarın bankalar kapalı olacak. Maliye Bakanı Varufakis, IMF ve AB kurumlarının yeni tekliflerine açık olduklarını bildirdi.

Yunanistan'da Sistemik İstikrar Konseyi, ülkedeki tüm banka ve şubelerinin yarın kapalı kalması, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi konusunda tavsiye kararı aldı.

Alınan bilgiye göre, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis başkanlığında toplanan Sistemik İstikrar Konseyi, bankacılık sistemindeki normalliğin bozulmaması için yarın ülkedeki tüm banka ve şubelerinin kapalı kalması, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi konusunda tavsiye kararı aldı.

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, konseyin kararının hükümete iletildiği belirtilirken, akşam saatlerinde acilen toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın açıklama yapmasının beklendiği bildirildi.

Yunanistan’da, hükümetin halk oylamasına gitme kararının açıklanmasıyla ATM'lere hücum eden vatandaşların bankaların kapalı olduğu cumartesi-pazar günü mevduat hesaplarından 1 milyar avronun üzerinde para çektiği belirtildi.

"Yeni teklifleri görüşmeye hazırız"

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, IMF ve AB kurumlarının kurtarma paketinin uzatılmasının koşulları hakkında yeni ve iyi tekliflerle gelmesi durumunda, bunu gelecek hafta içinde görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Hükümetin, uluslararası kurumların öne sürdüğü ve kendileri açısından kabulü mümkün olmayan talepler nedeniyle 5 Temmuz'da kurtarma paketi hakkında halk oylamasına gitme kararı aldığını hatırlatan Varufakis, Yunanistan'ın IMF ve AB kurumlarının yeni tekliflerine açık olduğunu belirterek, "Biz, vatandaşların kararlarını şekillendireceği bu süre zarfında müzakereler için yine hazır olacağız" diye konuştu.

Hükümetin, vatandaşlara referandumda "hayır" oyu kullanmaları çağrısında bulunduğunu hatırlatan Varufakis, IMF ve AB kurumlarının, yeni tekliflerle gelmeleri ve anlaşmaları durumunda bu pozisyonun değişebileceğini söyledi.

Varufakis, "Biz de yapmış olduğumuz çağrıyı değiştirebilir, seçmene 'evet' oyu kullanmaları çağrısında bulunabiliriz" ifadelerini kullandı.

Obama ve Merkel krizi görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda Yunanistan'daki mali krizi konuştu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Yunanistan’da yaşanan gelişmelere ilişkin Merkel ile telefon görüşmesi yaptı. İki lider, Atina yönetiminin reformlarını ve Avro Bölgesi içindeki büyümeyi sürdürecek bir yola dönülmesi için her çarenin denenmesinin son derece önemli olduğunda mutabık kaldı.

İlgili ekonomik birimlerinin Yunanistan konusunu yakından izlediklerini belirten Obama ve Merkel, bu konuda temas halinde bulunmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Merkel, parti liderleriyle buluşacak

AB üyeleri ile Yunanistan arasındaki krizin büyümesi ve Yunanistan’ın borçlarını ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya gelmesi, kamuoyunda "Yunanistan’ın avrodan ayrılması” tartışmalarını alevlendirirken, siyaset dünyasında da kaygılara yol açtı.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Angela Merkel’in Yunanistan konusundaki son gelişmeler üzerine parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin liderleri ve meclis grup başkanlarıyla pazartesi günü Başbakanlık'ta bir araya geleceğini açıkladı.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'a seyahat edecek yurttaşlarına yanlarında yeterli miktarda nakit para bulundurmaları, güncel gelişmeleri ve seyahat uyarılarını yakından takip etmeleri tavsiyesinde bulundu. 

AA



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,232 µs