En Sıcak Konular

Müzakere paketinde ‘başbakanlık’ da var

28 Haziran 2015 10:58 tsi
Müzakere paketinde ‘başbakanlık’ da var Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevini almasının ardından yapılacak görüşmeler için CHP hazırlıklarını tamamladı.

CHP, 63. Hükümet’in kurulması görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan önümüzdeki hafta alacak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılacak görüşmelerde sunacağı müzakere paketini büyük ölçüde hazırladı. Parti yönetiminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna açıkladığı 14 maddelik ilkeler listesinin büyük ölçüde Davutoğlu’ndan kabul göreceği değerlendiriliyor. CHP yönetimi, bu 14 ilkenin ardından bazı temel konuları da masaya getirecek. Alınan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu’nun başbakanlığı da masada olacak. Aynı şekilde, Dışişleri, Adalet, İçişleri, Milli eğitim, Çalışma ve Maliye bakanlıklarının CHP’lilerce yönetilmesi, MİT, TİB, BTK ve TÜBİTAK gibi kurumlarda da etkin bir paylaşım talebi Ak Parti’ye iletilecek.

14 ilke tamam gibi

CHP yönetimi, Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna açıkladığı 14 ilkenin Davutoğlu tarafından kabul göreceğine inanıyor. Kulislerde bir ya da iki maddede sorun yaşanabileceği, bu maddelerde nihai bir uzlaşma varılacağı değerlendiriliyor.

İlk dönem Başbakanlık

Kılıçdaroğlu’nun altını özenle çizdiği “güven sorunu” çerçevesinde, parti yönetimi olası bir koalisyonda “dönüşümlü başbakanlık” fikrinin müzakere dahi edilmemesini istiyor. Öte yandan; CHP, hükümette yapılacak protokolde ilk başbakanlık görevinin Kılıçdaroğlu’na verilmesini istiyor. Kurmaylar, bu talebi, “Karşı tarafa güvenmiyoruz. Örneğin iki yıllık dönüşümlü başbakanlık konusunda uzlaşılırsa ve ilk olarak Davutoğlu başbakan olursa, görevi Kılıçdaroğlu’na vermek yerine, erken seçime götürmeyi deneyecektir. Oysa Kemal Bey, aldığı devlet terbiyesi gereği böyle bir sorun çıkarmayacaktır” biçiminde değerlendiriyor.

İlk şart dış politika

Müzakereler sırasında CHP’nin ilk şartlarından birinin dış politikaya yönelik olması öngörülüyor. CHP, dış politikada yaşanan süreci “tahribat” olarak değerlendiriyor ve başta Ortadoğu ve AB politikasına çeki düzen vermek için Dışişleri Bakanlığı’nın CHP’li bir bakan tarafından yönetilmesi gerektiği konusunda geri adım atmak istemiyor.

Adalet, İçişleri, Eğitim

CHP yönetimi yine Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nda da yaşanan kadrolaşmanın önüne geçmek amacıyla etkin olmak istiyor. HSYK’nın yapısının değiştirilmesi vaadini gerçekleştirmek için bu bakanlığı da yönetmek isteyen CHP yönetimi, 4+4+4 ile baştan sona değişen eğitim sisteminin de düzenlenmesi ve eğitim sisteminin 1+8+3 biçiminde yapılandırılması konusunda da geri adım atmak istemiyor.

Kritik kurumlar ve ekonomi

CHP yönetimi, sosyal politikaya yönelik vaatlerini yerine getirebilmek için Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nı da yönetmek istiyor. CHP kurmayları yine aynı şekilde, müzakere masasından MİT, TİB, BTK ve TÜBİTAK gibi kurumlarda da etkinliğini artırarak kalkmak istiyor.

Milliyet



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,643 µs