En Sıcak Konular

Suudi Arabistan savunma harcamalarını artırıyor

26 Haziran 2015 13:20 tsi
Bölgesel istikrarsızlıklar ve çatışmalar nedeniyle yükselen tehdit algısı Suudi Arabistan'ın savunma harcamalarının artmasına neden oldu.

Suudi Arabistan, bölgesel gelişmeler karşısında artan tehdit algısıyla askeri harcamalarını 2010 sonrası dönemde istikrarlı olarak artırdı. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen silah alımında zirvedeki yerini koruyan Riyad yönetimi imzaladığı milyar dolarlık anlaşmalarla dikkat çekmeye devam ediyor.
 
Suudi Arabistan'ın iki gün önce Fransa ile imzaladığı havacılık ve enerji dahil çeşitli alanları kapsayan 11,5 milyar dolarlık anlaşma gözleri yeniden Riyad yönetiminin bu minvaldeki harcamalarına çevirdi.
 
Anlaşmayla Suudi Arabistan, Fransız Airbus şirketinden 30 yolcu uçağının yanı sıra 500 milyon dolar değerinde 23 adet H145 tipi çok amaçlı helikopter satın alacak.
 
Genel olarak sivil amaçlar için kullanılan H145 tipi helikopterler, devriye ve askeri operasyonlar için de tercih ediliyor. Balistik ve güdümlü füzelerin yanı sıra makineli tüfek de taşıyabilen H145'ler ABD ordusunda da kullanılıyor. Anlaşma, iki nükleer reaktörle ilgili fizibilite çalışmasını, nükleer atık ve eğitim konularını da içeriyordu.
 
Yaptığı askeri harcamalarla dikkatleri üzerine çeken Suudi Arabistan, son dönemdeki en önemli sınavını Yemen'de Husilere karşı veriyor.
 
"Kararlılık Fırtınası" ve "Umuda Dönüş" operasyonlarıyla Husi karşıtı koalisyonun liderliğini üstlenen Suudi Arabistan, Suriye ve Irak'ta DAEŞ'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonda da aktif görev almıştı.
 
Silah ithalatında birinci sıraya yükseldi
 
Son dönemde silah ithal eden ülkeler listesinin üst sıralarında yer alan Riyad yönetimi, 2014 yılında ham petrol fiyatının yarıya düşmesine rağmen askeri harcamalarını yüzde 17 oranında artırdı.
 
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yayımladığı 2014 yılı askeri harcama raporları, Riyad yönetiminin 80,8 milyar dolarla ABD, Çin ve Rusya'nın ardından dördüncü sırayı aldığını ortaya koydu. Suudi Arabistan, SIPRI'nin silah ticaretiyle ilgili 2014 raporunda ise 2010-2014 yılları arasında Hindistan'ın ardından silaha en çok para veren ikinci ülke oldu.
 
Riyad yönetimi, ABD merkezli uluslararası enerji danışmanlık şirketi Bilgi Yönetimi Hizmetleri'nin (IHS) 2014 yılı raporunda, Hindistan'ı da geride bırakarak en fazla silah ithal eden ülke sıralamasında birinci olmuştu.
 
Bölgesel istikrarsızlıklar ve çatışmalar nedeniyle Suudi Arabistan'ın giderek artan tehdit algısı Riyad yönetiminin bu tutumunda önemli rol oynadı. 2010'da 45,3 milyar dolar olan askeri harcamalar, 2011'de 48,5 milyara, 2012'de 56,5 milyara, 2013'te 67 milyar dolara çıktı. Harcamalar, 2014'te ise 80,8 milyar dolara ulaşarak 2005-2009 dönemi ortalamasının neredeyse iki katına yükseldi. 2014'te askeri harcamalar ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 10,4'üne tekabül etti.

aa


Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,526 µs