En Sıcak Konular

Gazze'ye Özgürlük Filosu'na sabotaj

25 Haziran 2015 14:41 tsi
Gazze'ye Özgürlük Filosu'na sabotaj Gazze ablukasını kırmayı ve yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'nun Yunanistan'da sabotaja uğradığı bildirildi

Gazze ablukasını kırmayı ve yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'na Yunanistan'da sabotaja uğradığı belirtildi.

Filoda bulunan İsrail asıllı İsveç vatandaşı Dror Feiler, "Bir kişinin filodaki gemilerden birine sabotaj düzenlediğini, bu yüzden başka bir gemi bulmak zorunda kaldıklarını" ifade etti.

İsrail'de yayın yapan Arap radyolarından El Şems'e konuşan Feiler, "Yunanistan'dayken, kimliği belirsiz bir kişi gemilerden birinin pervanesine zarar vermeye çalıştı. Kim olduğunu bilmiyoruz ancak bu kişi suyun içine dalarak pervanelerden birine sabotajda bulundu. Bu yüzden başka bir gemi bulmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

- "Karanlık güçler bizi durdurmak istiyor"

Kendilerini durdurmak isteyen karanlık güçler olduğunu belirten Feiler, bu sabotajın 2011 yılında bir Yunan limanından Gazze'ye doğru yola çıkmak isteyen gemiye düzenlenen saldırının tekrarı olduğunu kaydetti.

Feiler, Filotaki aktivistlerin, Gazze'ye doğru yola çıkmalarını önlenmek istendiğini bildiklerini ve bu nedenle Yunanistan'ta mümkün olduğunca az zaman harcamaya gayret ettiklerini söyledi.

Öte yandan, Yunanistan'ın Girit adasında olduğu bildirilen 3. Özgürlük Filosu'nun hareket tarihini cuma gününe ertelediği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, organizatörler, olumsuz hava koşullarının düzelmesinin beklendiği cuma günü, adı gizli tutulan bir limandan yola çıkmayı planlıyor. Hava koşullarının elverişsiz olması durumunda, bir ertelemenin daha gündeme gelebileceği belirtildi.

Filoya çok sayıda Avrupa ve Ortadoğu ülkesinden aktivistin yanı sıra eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'nin de katılacağı bildirilmişti.

Gazze ablukasını kırmak için 2009 yılı içerisinde 3 ayrı konvoy karadan Gazze'ye ulaşmış, 2010'da ise "Viva Palestina" yardım organizasyonu bölgeye girmişti. 

2010'a gelindiğinde ise Free Gaza Movement (Özgür Gazze Hareketi) adlı sivil toplum kuruluşu ile İnsan Hak ve Hürriyetleri  (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği "Gazze'ye Özgürlük Filosu" İsrail'in askeri saldırısına uğramıştı.

İsrail ordusunun, Filodaki 500'den fazla kişiyi taşıyan Mavi Marmara gemisine, uluslararası karasularda 31 Mayıs 2010'da düzenlediği saldırıda 9 kişi şehit olmuş, 56 kişi yaralanmıştı. Saldırıda ağır yaralanan Süleyman Uğur Söylemez ise Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 2014 yılında yaşamını yitirmişti.

Saldırıdan 1 yıl sonra 2011 Temmuz'un "Gazze'ye 2. Özgürlük Filosu" adı altında hazırlıklara başlanmış ancak organizasyon iptal edilmişti.

AA



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,268 µs