En Sıcak Konular

''İşte mahalle baskısının fotoğrafı budur''

26 Eylül 2007 09:38 tsi
''İşte mahalle baskısının fotoğrafı budur''
'Mahalle baskısı' kavramı gündemden düşmüyor. Kavram, Ahmet Hakan'ın da gündemindeydi. Ahmet Hakan, bugünkü yazısında Nişantaşı'ndaki mahalle baskısını beş madde halinde sıraladı.

Ahmet HAKAN'ın köşe yazısından:


BİR Diyelim ki semtinizdeki uğrak yeriniz olan "The House Cafe"nin, sosyalleşmeyi teşvik eden büyük masasında gazetelerinize gömülmüş oturmaktasınız... Cici garson kızlardan biri, "Ne alırsınız?" diye size menüyü uzatmış.

Siz ise "Bir şey almayacağım... Bugün niyetliyim de..." diye bir yanıt veriyorsunuz... İşte o anda büyük masada oturanların yüzlerinde oluşan hayal kırıklığını asla hafife almayın... O hırçın, küçümser ve pozitivist bakışlar, üzerinizde küçümsenmeyecek denli bir baskıya yol açacaktır.

İKİ Diyelim ki iftara yarım saat kala semtinizin pidecisinde, kapıcı çocuklarıyla birlikte pide kuyruğuna girmiş beklemektesiniz... "Aman mahalle halkı görmesin" diyerek içine düştüğünüz kaygı, telaş ve saklanma çabası, mahalle baskısı adı verilen tezin insan ruhunda ne tür fırtınalar yaratabileceğinin açık kanıtlarından biridir.

ÜÇ Diyelim ki başörtülü bir arkadaşınızla Teşvikiye’de yeni açılan Zazie’de Norveç’ten getirilen taze somonları denemek istiyorsunuz... Başörtülü kadın arkadaşınızın içeri girmesiyle birlikte Zazie’nin müdavimlerinin yüzlerinin alacağı şeklin fotoğrafını Şerif Mardin Hoca’ya gösterin... Sanırım Hoca’dan alacağınız yanıt, "İşte mahalle baskısının fotoğrafı budur" olacaktır.

DÖRT Diyelim ki Nişantaşı Starbucks’un yazlık kısmında ayak ayak üstüne atmış kahvenizi yudumlamaktasınız... Tam bu sırada yatsı ezanı okunmakta... Siz de gayri ihtiyarı ayaklarınızı indirip, "Aziz Allah!" diyorsunuz... İşte tam bu sırada kafe ahalisinin size, "İşte bir irticacı" bakışı atmalarının sizde yarattığı duygunun adı mahalle baskısından başka bir şey değildir.

BEŞ Diyelim ki teravih kılmak için Teşvikiye Camii’ne gittiniz... Namazı bitirip, "Allah kabul etsin" dilekleriyle camiden çıktığınızda Teşvikiye Kafe’nin önündeki masalarda oturan ahaliyle göz göze geldiniz... O halde "Türkiye Malezya olmayacak" ya da "Ilımlı mollalar Malezya’ya" bakışlarına katlanmak durumundasınız.

 



Bu haber 1,596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,849 µs