En Sıcak Konular

İşte hayatımıza yön veren değerler!

26 Eylül 2007 09:28 tsi
İşte hayatımıza yön veren değerler! Türk halkı, dini, "yön veren temel ahlak kuralları" içinde birinci sırada görüyor. Yüzde 15, ülke için rüşvet vermeye olumlu bakıyor. Fala inanmıyor ama falsız da kalmıyor. İşte hayatımızı yönlendiren değerler raporu...

Odak Araştırma Şirketi tarafından yapılan "Etik Algılar Araştırması"nda, din birinci sıraya yerleşti. Araştırmaya katılanlardan, "Yön veren temel ahlak kuralları"nı 100 puan üzerinden değerlendirmeleri' istendi.
"Din" 47.32 puan, "kanun" 21.87 puan çıktı. Din ve yasaların ardından, 11.83 puanla "gelenek ve töreler", 10.22 puanla "evrensel değerler", 8.76 puanla da "ideoloji ve siyasal görüşler" sıralandı.


AKP'lide din önde

26 şehirde 1674 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, kırsaldan kente doğru gidildikçe ve eğitim seviyesi yükseldikçe, dinin referans olma ağırlığı azalırken, yasa ve kanunun puanı artıyor.
Buna rağmen, toplumun hemen hemen tüm katmanlarında, "din" ilk referans olma özelliğini koruyor. Üniversite mezunları arasında din 33.3, yasalar ise 28.2 puan aldı.
Partilere göre dağılımda, AKP'lilerde din 58.4 puana çıkarken, yasalar 17.5 puanda kaldı. CHP'de 30.5 puana çıkan kanunlar, 28.5 puana inen din faktörünün önüne geçti. İdeolojik görüşün en çok puan aldığı parti ise DTP oldu.

Milli maç şikeyle kazanılmalı mı?

Araştırmaya göre, toplumun yüzde 15.6'sı, ülke menfaati için rüşvet verilmesine olumlu bakıyor. Erkeklerde bu oran kadınların 2 katına kadar çıkıyor.
Yalanın kabul edilebilmesi için yine ilk sırada ülke menfaatleri yer alıyor. İkinci sırada aile menfatleri, daha sonra çalıştığı kurumun menfaatleri, bağlı olduğu vakıf ve cemaatin menfaatleri, son sırada ise bağlı olduğu siyasi partinin menfaati geliyor.
Toplumun yüzde 6.3'ü taraftarı olduğu takımın teşvik primi almasını kabul edilebilir buluyor. Milli Takım'ın şike ile maç kazanması, eğitim seviyesi yükseldikçe daha yüksek oranda kabul ediliyor.

ÇOĞUNLUK FAL BAKTIRMAYA KARŞI

Sabah'ın verdiği bilgiye göre, Ahlaki içerikli en beğenilen söz, Napolyon'a ait, "Ahlak olmayan yerde kanun bir şey yapamaz" oldu. İkinci sırada İsmet İnönü'nün, "Bir ülkede namuslular da namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o ülke kurtulamaz" sözü yer aldı. Turgut Özal'ın, 'Benim memurum işini bilir" ve "Anayasa bir kere delinmekle bir şey olmaz" sözleri ise en az tasvip edilenler oldu.
Toplumun yüzde 6.7'si törenin hiçbir sakıncası olmadığını düşünüyor. Yüzde 17.1'lik bir kesim, sadece imam nikâhıyla yaşamanın sakıncası olmadığı görüşünde.
Araştırmaya katılanların yüzde 66'sı faiz almanın, yüzde 65.3'ü faiz vermenin haram olduğunu belirtiyor. Toplumun yüzde 17'si fal baktırmanın, yüzde 17.9'u türbeye adak adayarak dilekte bulunmanın sakıncası olmadığı düşüncesinde. Kadınlar, erkeklere göre fala baktırmanın sakıncası olmadığına daha çok inanıyor. Halkın yüzde 20.5'i de seçim öncesi yardım paketi dağıtmanın hiçbir sakıncası olmadığını düşünüyor.



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,422 µs