En Sıcak Konular

Baykal’ın ‘resti’ Meclis başkan adaylığını getirdi

25 Haziran 2015 09:51 tsi
Baykal’ın ‘resti’ Meclis başkan adaylığını getirdi CHP’de Meclis başkanlığı için ilk raund Baykal’ın oldu. Kılıçdaroğlu, kendisinden habersiz Erdoğan ile görüşmekle suçladığı Baykal’ın ‘görüşme kayıtlarını açıklayın’ restiyle geri adım attı.

CHP’de Deniz Baykal ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanan tartışma, Baykal’ın Meclis Başkanlığı adaylığının kabul edilmesiyle sona erdi.

Önceki gün Baykal’ın sert çıkışının ardından Kılıçdaroğlu’nun görüşme daveti, ikilinin arasındaki buzları eritirken, dün Kılıçdaroğlu MYK’da yapılan değerlendirmenin ardından Baykal’a adaylık teklifini götürdü. Adaylığını parti yönetimine açıklatan Baykal, istediği sonuca ulaştı. Kılıçdaroğlu’nun “Lütfedip teklifimizi kabul etti” sözleri de Baykal’ın parti içindeki konumunu güçlendirdi. Ancak MYK onaylasa da parti içinde bazı milletvekilleri Baykal’ın adaylığına karşı çıkıyor. Gözler Baykal’a hem parti içinden hem de diğer partilerden seçilebilecek kadar destek gelip gelmeyeceği noktasına çevrildi.

MYK’da bazı üyeler karşı çıktı

CHP’de merakla beklenen adaylık düğümünü dün sabah toplanan MYK çözdü. Bazı üyelerin Baykal’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin partide sıkıntı yarattığını iddia ederek dillendirdiği itirazlara rağmen Baykal adında karar kılındığı öğrenildi. Baykal’a MYK’da onay çıkınca Kılıçdaroğlu sürpriz bir hamle yaparak Baykal’ı Meclis’te ziyaret etti. Meclis Başkanlığı odasında yarım saat görüşmenin ardından iki isim ortak açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu ‘Hayırlı olsun diyebilir miyiz’ sorusu üzerine “Bence hiçbir sakıncası yok”  yanıtını verirken bu seçimin “koalisyonla” alakası olmadığını da ileri sürdü.

‘Lütfedip öneriyi kabul etti’

Deniz Baykal da öneriyi ‘onur duyarak’ kabul ettiğini belirterek adaylığının kesinleşmesi durumunda diğer partilerle adaylığına destek için görüşmeler gerçekleştirebileceğini ifade etti.  Kılıçdaroğlu da, Baykal’ın tarafsız davranacağı yönündeki sözlerine vurgu yaparak, “Bizim de arzu ettiğimiz bu. Parlamentoya baktığımızda da birikim deneyim olarak sayın Baykal’ın öne çıktığını hepimiz biliyor ve görüyoruz. O nedenle kendisi lütfedip bizim teklifimizi kabul ettiler. Kendisini aday göstereceğiz” diye konuştu.

Grup Başkan vekilleri belli oldu

Öte yandan CHP’de dün sabah yapılan MYK’da üç grup başkanvekili de belli oldu. Toplantıda Kılıçdaroğlu’nun önerdiği üç isimden Özgür Özel ilk kez, Levent Gök ve Engin Altay ise yeniden grup başkanvekili seçildi. Önceki grup başkanvekili Akif Hamzaçebi ise aday olmadı. Hamzaçebi’nin Meclis Başkanvekili olmak istediği konuşuluyor.

‘KAYIT’ RESTİ Mİ ETKİLİ OLDU

Baykal’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine gerçekleştirdiği görüşme başta Kılıçdaroğlu olmak üzere parti içinde tepkiye yol açmıştı. Baykal’ın görüşmeye gitmeden Kılıçdaroğlu’nu aradığını ancak ulaşamadığını söylemesi üzerine Kılıçdaroğlu ‘nasıl ulaşamadığını anlamadığını’ karşılığını vermişti. Bunun üzerine Baykal görüşme kayıtlarına işaret etmiş ve milletvekilleriyle yapılan toplantıda da bu konuyu yeniden gündeme getirmişti. Baykal’ın yapılanların meclis başkan adaylığını engellemeye dönük olduğunu savunarak tepki göstermesi, bazı vekillerin ise Baykal’ı eleştirmesi üzerine Kılıçdaroğlu tansiyonu düşürmüş, Baykal ile iftarda yan yana oturarak birlik görüntüsü vermeye çalışmıştı. Kılıçdaroğlu ertesi gün de Baykal’ı görüşmeye davet etmiş ikili yaklaşık 1.5 saat görüşmüştü.

BAYKAL’IN YİNE DİLİ SÜRÇTÜ

Baykal’ın ise konuşurken yine dili sürçtü ve önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda kendisi için kullandığı ‘geçici genel başkan’ ifadesini tekrarladı. “Geçici genel başkan olarak” diye konuşan Baykal, gülümsemeler üzerine, “20 yıla yakın süre genel başkan olunca ona göre alışmış. Ama bundan sonra inşallah olmaz” dedi.

Star



Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,250 µs