En Sıcak Konular

Ramazan'da sigarayı bırakma yöntemleri!

26 Eylül 2007 09:18 tsi
Ramazan'da sigarayı bırakma yöntemleri! Ramazan ayının gelmesini fırsat bilerek sigarayı bırakmak isteyenlere, iftarda sebze yemeği yemeleri, özellikle nikotin bakımından zengin olan patlıcan ve marulu tüketmeleri öneriliyor. İşte Ramazan'da sigarayı bırakma yöntemleri...

Sigarayla Savaşanlar Vakfına kayyum olarak atanan Necmettin Güngör, ramazan ayının sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir avantaj ve fırsat olduğunu, bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Oruç tutan sigara tiryakisinin zaten 14 saat sigara içmediğini, bunu devam ettirmesinin de zor olmadığını ifade eden Güngör, bu avantajı değerlendirmek isteyenlerin öncelikle bu bağımlılıktan kurtulma isteğinde olması gerektiğini, bunun sigarayı bırakmak için ilk adım olacağını belirtti.

Ramazan boyunca kişinin açlığa alıştığı gibi sigarasızlığa da alışabileceğini vurgulayan Güngör, “Bunu devam ettirmek çok zor değil. Bazı pratik kurallara uyarak, bu alışkanlıktan kolayca vazgeçilebilir” dedi.

NTV-MSNBC'de yer alan habere göre, Ramazan ayında iftar menüsünde yapılacak değişikliklerle sigarayı bırakmanın kolaylaşacağını vurgulayan Güngör, şöyle konuştu:
“Ramazan ayında sigarayı bırakmak isteyenlerin, iftarda et yerine sebze yemeğini tercih etmeleri daha doğru olacaktır. Sebze yemek, kişinin sigara isteğini azaltacaktır. Ramazanda evden özellikle nikotin bakımından zengin olan patlıcan ve marul eksik edilmemeli, iftarda bu yiyecekler tercih edilmelidir. Yine yemeğin ardından yenilebilecek siyah kuru üzüm de nikotin ihtiyacını karşılayacak güçtedir.”

SİGARAYI ÇAĞRIŞTIRAN ÇAY VE KAHVEDEN UZAK DURUN
Yemeğin ardından sigarayı çağrıştırabilecek çay, kahve gibi içeceklerin içilmemesi gerektiğini belirten Necmettin Güngör, bunun yerine bitki çayları ve meyve sularının tercih edilmesini önerdi.

İftarın ardından kişinin küçük pet şişedeki suyunu yanından ayırmaması gerektiğini, sigara içmek istediğinde azar azar suyunu yudumlamasının bu isteğini gidereceğini ifade eden Güngör, ayrıca bu durumlarda mümkünse açık havada, değilse bulunulan yerde derin nefes alıp verilmesi gerektiğini bildirdi.

İftardan sonra sıkıntı ve sigara içme isteği belirdiğinde, bulunulan mekanın ve meşgalenin değiştirilmesinin de büyük yararı olacağını belirten Güngör, “Örneğin evinde televizyon seyrederken canı sigara içmek istediyse balkona çıkmalı ya da kitap, gazete okumalıdır” diye konuştu.

Sigarayı bırakma sürecinde sigara içen kişilerden ve içilen yerlerden uzak durmanın da yararlı olacağını bildiren Güngör, bu küçük önlemlerle sigarayı içmenin kader olmaktan çıkabileceğini söyledi.



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,663 µs