En Sıcak Konular

Ahmedinejat'a soğuk duş!

26 Eylül 2007 09:24 tsi
Ahmedinejat'a soğuk duş!
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, New York’ta konuştuğu Columbia Üniversitesi’nde rektör Lee Bollinger’den bol bol hakaret işitti.

New York’a gittiği için günlerdir protesto edilen Ahmedinejad, hiç beklemediği bir yerden darbe yedi.

Rektör: İran’ın terörizmi destekleyen bir ülke olduğu net bir şekilde belgelenmiştir. İran, ABD’ye karşı Irak’ta temsilen savaşmaktadır. Ayrıca, neden İran nükleer programı için uluslararası standartları uygulamamaktadır? Eğer aydın cesaretin varsa sorularıma cevap ver.

Ahmedinejad: (Besmele çekip, Allah’tan Mehdi’nin dünyaya dönüşünü hızlandırmasını niyaz ederek başladı.) İran’da bizim bir geleneğimiz vardır. Davet ettiğimiz kişi konuşmasını yapmadan öğrencileri ve üniversiteyi yanlış etki altında bırakacak sözler söylemeyiz. Onların kendi değerlendirmelerini yapmalarını sağlarız. Herşeye rağmen bu dostça olmayan davranıştan etkilenmeyeceğim. Rektörün açılış konuşması, bilgiye ve buradaki izleyicilerin bilgisine bir saldırıdır.

YAHUDI SOYKIRIMI

Rektör: 2005 yılının Aralık ayındaki bir programda soykırımın uydurma bir efsane olduğunu iddia ettiniz. Bir yıl sonra Yahudi soykırımını inkar eden iki günlük bir konferans düzenlediniz. Yahudi soykırımı inkar edip sonra da buraya gelince gülünç oluyorsunuz. Siz ya provokatörsünüz ya da cahil. Bu rezilliğe son verecek misiniz?

Ahmedinejad: Sorum gayet basit. Meseleye farklı yönden yaklaşmak isteyen araştırmacılar bulunuyor. Onlar niye hapse atılıyor? Halihazırda, Yahudi soykırımı hakkında ya da farklı bir perspektiften konuya yaklaşmak istedikleri için hapis yatan birçok Avrupalı akademisyen var. Benim sorum şudur: Niye bu konu her türlü araştırmaya açık değil?

İSRAİL’İN VARLIĞI

Rektör: İsrail’in varlığını sürdüremeyeceğini söylediniz. 2005’te İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini savundunuz. Gerçekten İsrail’i haritadan silmek mi istiyorsunuz?

Ahmedinejad: Tüm milletlerden dostlarımız var. Yahudi dostlarımız da mevcut. İran’da güvenlik ve huzur içinde yaşayan Yahudiler var. Yahudilerin, mecliste kendilerini temsil etme hakkı var. Filistin ümitsiz durumuyla ilgili insani ve demokratik bir önerimiz var. Bizim söylediğimiz 60 yıllık bu sorunu çözün; Filistin halkına geleceklerini tayin etme hakkı vermeliyiz.

NÜKLEER SİLAHLANMA

Rektör: Niye BM nükleer ajansıyla yaptığınız anlaşmaya rağmen nükleer silahsızlanma standartlarına uymayı reddediyor ve dünyayı nükleer yok olmayla karşı karşıya bırakıyorsunuz?

Ahmedinejad: Bazı büyük ülkeler bilim üzerine tekel kuruyor, diğer ülkelerin bilimsel gelişme yaşamasına engel oluyorlar. Eğer siz beşinci jenerasyon atom bombasını ürettiyseniz ve bunu zaten test ettiyseniz, siz kimsiniz ki, diğer nükleer güç elde etmeye çalışan insanları sorguluyorsunuz.

KAMPUSTA ATIŞMA

ABD’deki Columbia Üniversitesi Rektörü Lee Bollinger, protestolara rağmen davet ettiği İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a ağır hakaretler yağdırdı:

REKTÖR: Siz küçük ve zalim bir diktatörsünüz. Yahudi soykırımını reddedip buraya geldiğiniz için gülünçsünüz. Provokatör ya da cahilsiniz.

AHMEDİNEJAD: Sayın rektörün açılış konuşması çok saldırgan. Biz konuklarımıza böyle yapmayız. Dostça olmayan bu konuşmadan etkilenmeyeceğim.

Bizde eşcinsel yok

AHMEDİNEJAD gibi bir lideri üniversiteye davet ettiği için protestolara hedef olan Columbia Üniversitesi Rektörü Bollinger, her fırsatta İranlı konuğuna çattı. Soğukkanlılığını koruyan Ahmedinejad ise soru cevap bölümünde ülkesinde eşcinsel olmadığını iddia etti. "Ülkesinde eşcinsellerin idam edilmesi" konusundaki bir soru üzerine, "Bizde eşcinsel yok. Eşcinseller Amerika’da var. İran’da böyle bir mesele sözkonusu değil. Size böyle birşey olduğundan kim söz etti" yanıtını verince salonda hem kahkahalarla karışık büyük bir alkış koptu, hem de yuhalandı.

Başka bir soru da İran’da çok sayıda kişinin idam edilmesiyle ilgiliydi. Soruya soruyla yanıt veren Ahmedinejad, "Biri gelir, İran, Türkiye, Avrupa ve ABD’deki gençleri etkileyen, onları yok eden yasadışı bir uyuşturucu ağı oluşturursa, onlara ödül mü verirsiniz" dedi.

hurhaber



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,639 µs