En Sıcak Konular

Avrupa Konseyi'nde ''İslamofobi'' toplantısı

24 Haziran 2015 19:47 tsi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Türk heyetinin himayesinde düzenlenen toplantıda İslamofobi'nin tanımı ve yükselişini önlemek için alınabilecek önlemleri görüştü.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türk heyetinin himayesinde düzenlenen toplantıda İslamofobi'nin tanımı ve yükselişini önlemek için alınabilecek önlemleri görüştü.
 
AKPM'nin Genel Kurul Toplantısı kapsamında Adalet, Eşitlik ve Barış Konseyi (COJEP) ve İslamofobi Gözlemevi (ORIW) iş birliğiyle Türk heyetinin himayesinde düzenlenen toplantıda İslamofobi'nin Avrupa'da yasal ve sosyal alanda antisemitizmle aynı düzeyde tanınması ve eğitim sistemi aracılığıyla öğrencilere aktarılması çağrısı yapıldı.
 
Konuşmacılardan İslam araştırmaları uzmanı Yanis Mahil, Müslümanlara karşı yapılan saldırıların saygı ve hoşgörü üzerine kurulmuş Avrupa temel değerlerine de zarar verdiğini belirterek, "İslamofobi'yle mücadele edildiğinde insan hakları için de mücadele vermiş olunuyor" ifadesini kullandı.
 
Konferansta aynı zamanda İslamofobi'nin bir din eleştirisi olmaktan öte Müslüman kökenli özellikle Arap ve Türkleri hedef alan ırkçı bir fenomene dönüştüğü uyarısında bulunuldu.
 
İslamofobinin 2. Dünya Savaşı esnalarında Avrupa'da yükselen antisemitizm dalgasının devamı olduğunu belirten ORIW Koordinatörü Cinzia Mantoni, "Bugünkü Müslüman mağdurlar geçmişteki Yahudi mağdurlar gibi" şeklinde konuştu.
 
Konuşmacılar aynı zamanda Avrupa'da birçok ülkede Müslümanları hedef alan saldırılara karşı yasal başvuru yollarının yetersiz kaldığına dikkat çekerken, İslamofobinin hukuki düzlemde, toplumda yankı bulacak düzeyde ve okullarda bir tanım bulması gerektiğini ifade etti.
 
İslamofobinin tanımının daha iyi yapılmasının toplumda hassasiyet seviyesini yükselteceğini belirten Mahil, "Daha geniş bir tanımla Müslüman karşıtı ve ifade özgürlüğünün bir parçasıymış gibi gösterilen söylemler marjinalleşecek" dedi.

aa


Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,634 µs