En Sıcak Konular

Malezya'da laiklik İngiliz'den yadigar

26 Eylül 2007 09:20 tsi
Malezya'da laiklik İngiliz'den yadigar Şeriat mahkemelerinin anayasada İngilizler'den kalma laiklik maddesini zorlamaya başlamasıyla ülkede İslam gittikçe daha tutucu bir biçim alıyor.

Yeni Aktüel dergisinin yeni sayısında 7 sayfa ayırdığı Malezya, bugünlerde 50'nci bağımsızlık yılını kutluyor. Amerikalıların Türkiye ile birlikte ılımlı İslam'a örnek göstermesiyle mercek altına alınan Malezya'da, anayasasında laiklik vurgusunun yanında, resmi din İslam vurgusu da var. Ülke dışarıdan laik görünüyor ama Fetva Konseyi'nin Müslümanlar için hayli yüksek yaptırım gücü düşünüldüğünde tam bir laiklikten bahsetmek mümkün değil. Hatta açıklamalarına bakılırsa, "Malezya ne laik ne de teokratik bir devlettir" diyen Başbakan Abdullah Badawi bile ülkesi konusunda net bir karar verebilmiş değil! Ancak şeriat mahkemelerinin, anayasada İngilizlerden yadigâr laiklik maddesini zorlamaya başlamasıyla ülkede İslam giderek daha tutucu bir biçim alıyor. Örneğin en üst düzey sivil ve laik mahkeme olan Malezya Federal Mahkemesi, Hıristiyanlığa geçen Malezyalı bir kadının yeni dinini kimlik kartına resmen yazdırma girişimini, şeriat mahkemeleri üzerinde karar verilemeyeceği gerekçesiyle reddedebiliyor.

MÜSLÜMAN 1'İNCİ SINIF

Araştırmaya göre, ülke Müslüman olmayanların giderek ikinci sınıf vatandaş durumuna düşmesini tartışırken İslamcı parti PAS, toplumun İslamlaştırılmasının yeterli düzeyde olmadığını savunarak şeriat yaptırımlarının artmasını istiyor. İşte tüm bu sebeplerden, ülkede 2008'deki seçimlerin zorlu geçeceği tahmin ediliyor. Toplulukların eşit olmadığı bir yapının, herkesin eşit olduğu bir Malezya ulusuna dönüşüp dönüşmeyeceği merak konusu.

İBRAHİM DÖNÜM NOKTASI

Malezya'nın bu ikilemine, eski başbakan Mahatir Muhammed'in kızı Marina Mahatir'in dünya kadınlar günündeki konuşması başka bir boyut getirdi. Malezya'da Müslüman kadınların ikinci sınıf görüldüğünü savunan Mahatir'e göre, "Ülkedeki Müslüman kadınların yeri ırkçılık zamanlarında Güney Afrika'daki siyahlarla aynı ve Müslüman olmayan kadınlar daha fazla hakka sahip." Bu açıklamanın kökeninde hükümetin medeni kanunda yaptığı bazı değişiklikler var: Müslüman erkeklerin birden fazla kadınla evlenebilmesi, eşlerinden dilediklerinde boşanabilmeleri gibi... Yetkiyi kötüye kullanma ve eşcinsellik suçlamalarıyla girdiği cezaevinden 2004'te çıkan ülkenin önde gelen İslamcı aydınlarından Enver İbrahim'in siyasi yasağının 2008'de bitecek olması, dönüm noktası görülüyor. Ülkenin potansiyel lideri kabul edilen İbrahim'in 'muhalif lider' rolünü üstlenip, 2008 seçimlerini kazanmasına kesin gözle bakılıyor.

Diyanet'e göre Malezya örnek ülke

DİYANET İşleri Başkanlığı bünyesinde her ay yayınlanan derginin 2002 yılı Temmuz ayı sayındaki izlenim yazısı "örnek İslam ülkesi Malezya" başlığıyla dikkat çekiyor. Dönemin Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal ve beraberindeki heyetle birlikte gittiği Malezya ile ilgili izlenim yazısında ilginç detaylar bulunuyor. Örnek İslam ülkesi olarak adlandırılan Malezya ile ilgili izlenim yazısında göze çarpan ilginç noktalardan birisi de "Bu ülkede tıpkı ülkemiz gibi din hizmetleri ve din eğitimi mecburi olup, devlet eliyle ve devletin gözetimi altında yürütülmektedir" tespiti.

Sabah



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,417 µs