En Sıcak Konular

New York'ta Sarkozy'ye Türkiye baskısı

26 Eylül 2007 09:17 tsi
New York'ta Sarkozy'ye Türkiye baskısı
Başbakan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile ilk kez BM'nin New York'taki merkezinde biraraya geldi. 1 saat süren görüşmede Erdoğan Sarkozy'ye Türkiye'nin neden üye olması gerektiğini hatırlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşmesinde, Türkiye ile AB ilişkileri üzerinde durulduğu, bu alanda istişarelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, görüşmenin verimli ve içerikli bir görüşme olduğu bildirildi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Türkiye ile AB ilişkileri üzerinde durulduğu, bu alanda istişarelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı öğrenildi
Görüşmenin, verimli ve içerikli bir görüşme olduğu kaydedildi. Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın, AB Dönem Başkanı ve Portekiz Başbakanı Jose Socrates ile görüşmesinde de AB ile ilişkilerin ele alındığı, müzakerelerin ilerletilmesi konusunda nelerin yapılabileceğinin konuşulduğu öğrenildi. Erdoğan'ın, İtalya Başbakanı Romano Prodi, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigez Zapatero ile görüşmesinde AB ile ilişkilerin ele alındığı öğrenildi. Görüşmelerde ayrıca, Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'ne Geçici üyeliği konusunda bu ülkelerden destek istendi.

İLİŞKİLERİNDE 'YENİ İVME' Mİ?

Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığını sık sık dile getiren Sarkozy, Türkiye ile ilişkileri canlandırmak istiyor. Bu amaçla Türkiye'nin AB süreci ve “Ermeni soykırımı” gibi konulardaki tavrı ile Ankara'da büyük rahatsızlık yaratan Fransa, ilişkilere “yeni bir ivme” kazandırmaya yönelik çabaları yoğunlaştırdı. Bu çabaların önemli bir halkasını, Başbakan Erdoğan ile Sarkozy arasındaki New York görüşmesi oluşturuyor. Bunun ardından Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Ekim ayında Ankara'da ağırlanacak.

'İKNA EDİLMESİ ZOR BİR ADAM'

Başbakan Erdoğan, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile yaklaşık yarım saat süren bir görüşme yaptı. Prodi, Erdoğan'la toplantıda “Türkiye'ye AB konusunda verdikleri desteği yinelediklerini” söyledi. Erdoğan, Prodi görüşmesinde ilginç diyaloglar da yaşandı. Prodi görüşmenin başındaki sohbetinde eski Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, “Türkiye'de artık Cumhurbaşkanı olmak için Dışişleri Bakanı herhalde olmak gerekiyor” dedi. Prodi, Sarkozy için ise “İkna edilmesi zor bir adam” ifadesini kullandı. Merkel, Erdoğan görüşmesinde ise Türkiye'nin AB müzakere süreci ve Almanya'daki Türk vatandaşlarının entegrasyonu konuları ele alındı.

BARROSO SARKOZY'İ UYARDI

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Sarkozy'yi yine uyardı. Barroso, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlamasına Fransa ve Almanya dahil, tüm AB ülkelerinin onay verdiğini anımsatarak “Eğer AB üyeleri, oy birliği ile alınmış kararları tekrar sorgularlarsa AB inandırıcılığını yitirir. Bence burada en doğru olan Türkiye'nin üyeliği ile ilgili kararı müzakereler bittikten sonra vermektir. O zamanda iki önemli parametre göz önüne alınmalıdır. Türkiye'nin AB kriterlerine uyumu ve Avrupa'nın Türkiye'yi hazmetme kapasitesi” dedi.

yenişafak



Bu haber 224 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,169 µs