En Sıcak Konular

Sınır ötesinde buruk ramazan

24 Haziran 2015 12:36 tsi
Halep'e bağlı Azez kasabası yakınlarına İHH'nın kurduğu konteyner ve çadırlarda barınan Suriyeliler, ramazan ayını buruk geçiriyorlar.

Halep'in Azez kasabası yakınlarına İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nca kurulan konteyner ve çadır kentlerde yaşamını sürdüren Suriyeliler, ramazanı buruk geçiriyor.
 
Beşşar Esed'e bağlı güçlerin saldırıları nedeniyle yaşadıkları bölgeleri terk eden Suriyelilerin bir kısmı, yaklaşık 4 yıldır İHH'nın Azez yakınlarında oluşturduğu Siccu kampında barınıyor.
 
Kamptaki Suriyeliler, sıcak hava ve olumsuz şartlara rağmen oruçlarını tutmaya çalışıyor. Günün büyük bölümünü çadırlarında geçiren Suriyeliler, akşama doğru iftar hazırlığına başlıyor. İmkanlar kısıtlı olsa da iftar sofralarını en güzel şekilde hazırlamaya çalışan kadınlara çocukları yardımcı oluyor.
 
Sıcak havadan dolayı iftar sofralarını genellikle çadır önlerine kuran Suriyeli kadınlar, ezanın okunmasıyla iftarını ailece açıyor, ardından dua ediyor.
 
Kampta kader birliği yapan Suriyelilerin, komşularının iftar ve sahurda yemek yapıp yapamadığını kontrol etmesi de dikkat çeken bir ayrıntı olarak göze çarpıyor.
 
"Türkiye'de gibiyiz"
 
Suriyeli Salih Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatışmalar nedeniyle yaşadığı köyü terk ederek ailesiyle kampa yerleştiğini söyledi.
 
Çadır koşullarında da olsa ramazanın maneviyatından istifade etmeye çalıştıklarını ifade eden Muhammet, "Bize ulaştırılan yardımların tamamı Türkiye'den geliyor. İHH da sorunlarımızla yakından ilgileniyor. Aslında Türkiye'ye geçmek istiyordum ama zamanla gördüm ki burada da Türkiye'de gibiyiz. Bize Türkiye'den başka yardım eden yok. Allah Türk halkından razı olsun" diye konuştu.
 
Muhammet, güvenlikli bir bölgede olduklarını ve olumsuz şartlara rağmen oruçlarını tuttuklarını söyledi.
 
İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Koordinatörü Ömer Koparan ise kamptaki 6 bin 500 kişinin 35 derece sıcaklıkta yaşamını sürdürdüğünü bildirdi.
 
Ramazan nedeniyle şu ana kadar 15 bin gıda kolisini Suriye'nin çeşitli bölgelerine dağıttıklarını belirten Koparan, "Bu yardımların dışında planladığımız 3 bin yardım dolusu tırımız da yola çıktı. Ramazan sonuna kadar bu tırları Suriye'nin Halep, Hama, Humus ve İdlib kentlerine ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.
 
Önceliklerinin savaş nedeniyle evlerini terk eden insanların daha sağlıklı koşullarda barınmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Koparan, Suriye'de 6 çadır ve 2 konteyner kent kurduklarını ifade etti.
 
Koparan, muhalif gruplarla terör örgütü DAEŞ arasındaki çatışmalar nedeniyle kamptaki sayının artmaya başladığını kaydetti.

aa
 

Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,137 µs