En Sıcak Konular

Hicri takvim birliğinde önemli adım

24 Haziran 2015 11:54 tsi
Hicri takvim birliğinde önemli adım Diyanet İşleri Başkanlığı Müslümanlar arasında ramazan ayının başlangıcı ve bayramlar gibi dini günlerin belirlenmesinde birlik sağlanması amacıyla kongre düzenleyecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Müslümanlar arasında ramazan ayının başlangıcı ve bayramlar gibi dini günlerin belirlenmesinde birlik sağlanmasına ve hicri takvim birliğine katkı sağlamak amacıyla "Uluslararası Kameri Ay Başları ve Hicri Takvim Birliği Kongresi" düzenleyecek.
 
İslam ülkelerinde ve hatta aynı şehirlerde ramazana farklı tarihlerde başlanması ve bu nedenle bayramın da farklı günlerde yapılmasını İslam dininin ruhuna aykırı bulan Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam ülkelerindeki ilgili ilim adamlarını, astronomları ve karar mercisinde bulunan yetkilileri bir araya getirecek kapsamlı bir toplantı yapma kararı aldı.
 
2016 yılının Mart ayında düzenlenmesi planlanan "Uluslararası Kameri Ay Başları ve Hicri Takvim Birliği Kongresi"nde, konunun fıkhı, astronomik ve toplumsal boyutlarını ele alan üç sunumla mevcut durum ortaya konulacak. Kongreye sunulan somut çözüm önerileri ve takvim teklifleri üzerinde tartışmalar yapılması öngörülüyor.
 
Takvim önerileri hususunda açık davet
 
Bu kapsamda, fıkıh ve astronomi uzmanlarından oluşan Bilim Heyeti, ilim adamları, astronomlar ve hicri takvim konusunda uzmanlaşmış kişileri, kameri ay başlarında birlik sağlanması hususundaki önerilerini ve takvim projelerini sunmaya davet ediyor. Takvim önerilerinin ise 30 Eylül 2015 tarihine kadar sunulması isteniyor.
 
Takvim önerilerinde aranan özellikler
 
Sunulacak olan takvim önerilerinde, şu özelliklere yer veriliyor:
 
"Astronomi biliminin ve İslam fıkhının genel ilkelerine ve kurallarına uygun hazırlanmalı, takvimleri hazırlarken kullandıkları verileri ve uyguladıkları ilmi esasları açıkça ortaya koymalı, en az bir hicri yıla ait örnek takvimle müşahhas hale getirilmeli, günlük hayatta kolayca kullanabilecek nitelikte olmalı."
 
7 dilde kongre
 
Türkçe, Arapça, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinde tercümesi yapılacak kongrenin Genel Sekreteri Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz Ünal olacak.
 
Kongrenin bilim komisyonunda ise Dr. Ekrem Keleş, Prof. Dr. Ahmed Yaman, Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadağı, Prof. Dr. Sacid Özdemir, Mühendis Muhammed Şevket Avde, Prof. Dr. Şeref el-Kudat, Dr. Zülfikar Şah, Ahmed Caballah, Dr. Heymen Mütevelli, Dr. Muhammed Garib, Dr. Mühendis Celaleddin Hancı, Dr. Mustafa Bülent Dadaş, Astronom İlhami Aşıkkaya, bulunuyor.

aa

Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,503 µs