iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

'Suudi Sızıntıları'nda Türkiye'nin güneyi...

24 Haziran 2015 10:50 tsi
'Suudi Sızıntıları'nda Türkiye'nin güneyi... Riyad'ın Barzani ile yakın işbirliği arayışı hala devam ediyor mu? iyibilgi özel

Wikileaks'in bir süredir yayınladığı "Suudi Sızıntıları" Ortadoğu siyaseti ile ilgili önemli bilgiler içeriyor.  Suudi Dışişleri Bakanlığı ile yabancı devlet ve kuruluşlar arasında 61.000'e yakın belge ve e-posta yazışmasını yayınlayan site, önümüzdeki haftalarda da 500.000 adet gizli belgeyi daha yayınlamayı planlıyor.

Şimdiye kadar yayınlananlar arasında Türkiye'yi birebir ilgilendiren bilgiler henüz çok az iken, özellikle Irak ve Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile ilgili Riyad'ın tuttuğu kayıtlar dikkat çekmeye başladı.

İlk olarak Irak'taki eski Maliki hükümeti tarafından hakkında tutuklama kararı çıkartılan ve son olarak Türkiye'ye sığınan Irak eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile ilgili bir bilgi var. Söz konusu belgeye göre 2012 yılında Suudi Veliaht Prensi (Şu anda kral olan Salman) ve İstihbarat Servisi Başkanı'nın, Haşimi ile yazıştığı iddia ediliyor. (İçeriğine dair henüz bir bilgi yok)

İkinci olarak, Suudi istihbaratının Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sınırlarında faaliyet gösteren bir İslami vakfa yaklaşık 530.000 dolar civarında para yardımında bulunduğu iddia ediliyor.

Üçüncü olarak Riyad'ın Mesut Barzani ile yakın ilişki kurmak istediği, bunun da sebebinin Barzani'nin o dönemki Irak Başbakanı Maliki'ye karşı sergilediği muhalif tutum olduğu iddia ediliyor. Suudi Dışişleri Bakanlığı, istihbaratın tavsiyesini dinleyerek Barzani'yi Riyad'da ağırlamayı planlamış.

Son olarak da Tahran'daki Suudi konsolosluğundan gelen bir belgeye göre, Mesut Barzani İran'dan Bağdat ile aralarında yaşanan petrol anlaşmazlığı konusunda arabulucu olmasını istemiş.

Görünen o ki Riyad Kuzey Irak Kürt yönetimi ile Maliki karşıtlığı üzerinden ilişkilerini geliştirmiş ve bölgede söz sahibi olmak için çeşitli adımlar atmış. Bugün gelinen noktada IŞİD'in değiştirdiği dengeler açısından aynı işbirliğinin devam edip etmediği sorgulanabilir.

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 2,393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,583 µs