En Sıcak Konular

İşte kirli ortaklık

24 Haziran 2015 08:52 tsi
İşte kirli ortaklık Tel Abyad'ın 20 bin nüfuslu Hammam kasabası, ABD destekli etnik temizliğin son örneği oldu.

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin dün saat 11'e kadar evlerini boşaltmaları için süre verdiği Türkmenler, evden dışarı çıkmayınca koalisyon güçlerinin bombardımanı başladı.

ABD Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri IŞİD ile mücadele kapsamında Suriye'de 10 ayda bin 774 hava saldırısı düzenledi. Bunların yaklaşık bin 200'ü Kobani, Haseke, Tel Abyad gibi yerlerde IŞİD'e karşı sahadaki PYD güçlerini desteklemek için yapıldı. Koalisyon güçlerinin özellikle Esed rejimi ile bölgedeki diğer muhalif gruplar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep gibi yerlere çok fazla hava saldırısında bulunmadığı görülüyor.
 
PYD'NİN HAVA KUVVETİ
 
ABD, IŞİD ile mücadelede Irak'ta, federal hükümetle koordineli biçimde çalışırken, Suriye'de ise bunu yapmadı. Gerekçe olarak da sahada belirli düzenli güçler bulunmaması olarak gösterdi. Bu noktada ABD yönetimi, Suriye'de ılımlı muhaliflerden hangilerini desteklemesi gerektiği konusunda çekinceler ortaya koydu. Ancak Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'nin IŞİD'ten geri alınmasından bu yana ABD'nin, bölgede PYD ve onunla hareket eden diğer güçlerle koordinasyon ve işbirliğini diğer muhaliflere göre daha fazla yapmaya başladığı görülüyor.

KOBANİ'YE 943 SALDIRI
 
Geçen Ekim ayında Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu Kobani bölgesinde IŞİD ile yerel güçler arasındaki çatışmaların artmasıyla ABD'nin hava saldırıları bu bölgede yoğunlaşmıştı. Kobani'nin geri alındığı Ocak ayına kadar sahadaki güçlere 639 hava saldırısıyla destek verildi. Koalisyon güçleri, Kobani ve çevresi için geçen Eylül ayından bugüne kadar 10 ayda toplam 943 hava saldırı yaptı.
 
HAZİRAN'DA 33 KEZ BOMBALADI

ABD saldırılarının açtığı alan ile PYD'ye bağlı güçler doğuya doğru ilerlerken, Pentagon'un verileri de Haseke, Tel Abyad ve Ebu Kemal bölgesindeki hava saldırılarının son dönemde arttırıldığını ortaya koyuyor. Buna göre bu iki bölgede, Eylül'de 5, Ekim'de 5, Kasım'da 4, Aralık'ta 5 hava saldırısı yapılırken, bu sayılar Ocak'ta 13, Şubat'ta 33, Mart'ta 14, Nisan'da 44, Mayıs'ta ise 88'e çıktı. Haziran'da da şimdiye kadar 33 hava saldırısı gerçekleştirildi.
 
MUHALİFLERE HAVA DESTEĞİ YOK
 
Buna karşın, koalisyon güçlerinin özellikle Esed rejimi ile bölgedeki diğer muhalif gruplar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı yerlere çok fazla hava desteğinde bulunmadığı görülüyor. Esed güçleriyle muhaliflerin mücadele verdiği Humus civarına ise hiç hava saldırısı desteği yapılmadığı dikkati çekiyor.
 
İşte kirli ortaklık
 
Tel Abyad'ı ele geçiren PYD, 20 bin nüfuslu Hammam kasabasında ABD desteğiyle etnik temizliğe başladı. Bölgeye karargah kurmak isteyen örgüt, dün saat 11.00'e kadar kasabayı boşaltmaları için Türkmenlere süre verdi. Türkmenler evlerinden çıkmayınca ABD bombardımanı başladı.
 


Türkiye'ye 20 km mesafedeki Hammam Türkmen kasabasına önceki gün gelen PYD'liler'in kasabayı boşaltmasını istediği aileler evlerinden çıkmadı. PYD'nin, kasabayı boşaltmaları için dün saat 11.00'e kadar süre tanıdığı Türkmenler, süre dolmasına rağmen kasabayı boşaltmadı. ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da, kasabanın 1 kilometre yakınına bomba yağdırdı. ABD'nin bombaladığı alanda herhangi bir IŞİD unsuru bulunmuyor. IŞİD militanları bombalanan alana yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunuyor. Tel Abyad bölgesindeki en büyük Türkmen yerleşim birimi olan Hamamı Türkmen kasabasında yaklaşık 20 bin kişi yaşıyor. ABD bombardımanı sonrasında sadece 50 aile Türkiye sınırına doğru yola çıktı. Kasabada yaşamakta ısrar eden Türkmenler ise çıkmamakta kararlı.
 
IŞİD BURADA DEĞİL
 

Yeni Şafak, kasabasında yaşayan Türkmenlere telefonla ulaştı. PYD'nin karargah kurmak istediğini ve kendilerini köyden kovmaya çalıştığını söyleyen Türkmenler, "Çıkarsak bir daha geri dönemeyiz. Ölsek de burayı terk etmeyeceğiz" dedi. Suriyeli Türkmenlerden biri, "Biz IŞİD'ci değiliz, kasabamızda da IŞİD'ci yok. YPG bizi buradan kovarak evlerimizi başkalarına verecek" dedi.

Yeni Şafak

 

Bu haber 912 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,517 µs