En Sıcak Konular

İran doğalgazında ithalat artışı fiyatı düşürebilir

23 Haziran 2015 16:59 tsi
İran'ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli "Türkiye, İran'dan daha fazla doğalgaz alımı gerçekleştirecek. İran da bunu göz önünde bulundurarak fiyatta belli bir indirime gidecek" dedi.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgaz fiyatında indirim olabileceği mesajı verirken, bunun gerçekleşmesi için yeni bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bikdeli, elçilik konutunda Ekonomi Muhabirleri Derneği üyelerine verilen iftarda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgaz fiyatındaki indirim beklentilerine değinen Bikdeli, "Türkiye, İran'dan daha fazla doğalgaz alımı gerçekleştirecek. İran da bunu göz önünde bulundurarak fiyatta belli bir indirime gidecek. Ancak bunun gerçekleşmesi için yeni bir anlaşmaya ihtiyaç var. Formül bizim tarafımızdan kabul edilmiştir" dedi.

İki ülke arasındaki doğalgaz fiyatlandırmasının ele alındığı Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin gerçek anlamda bir mahkeme olmadığının altını çizen Büyükelçi, "Tahkim, Türkiye ve İran arasında karar mercidir. Dolayısıyla aramızdaki Doğalgaz İhracat Anlaşması’nın maddelerine göre her iki ülke de fiyat belirlemek adına Tahkim'e başvurma hakkına sahiptir" değerlendirmesinde bulundu. Bikdeli, iki ülke arasındaki doğalgaz fiyat anlaşmazlığı konusunda İran'ın tavrının yapıcı olduğunu savundu.

"Yeni bir anlaşma imzalanmalı"

Türkiye ile İran arasında imzalanan Doğalgaz İthalatı Anlaşması'na atıfta bulunan Büyükelçi Bikdeli, "Fiyat indiriminin de içerisinde olduğu yeni bir anlaşma imzalanmalı. Bu anlaşma, iki ülkenin parlamentolarında onaylanmalı ve kanunlaşmalı" dedi.

İran ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada ekonomik kalkınmanın zor olduğuna dikkati çeken Bikdeli, bölge ülkelerinin kalkınma programlarının dış güçlerin baskısı olmadan belirlenip ilerletilmesi gerektiğini kaydetti.

"Nükleer müzakerelerde sona yaklaşıldı"

Büyükelçi, İran'a yönelik ambargoların kaldırılmasıyla ilgili görüşmelerin Lüksemburg'da devam edeceğini anımsatarak, "P5+1 görüşmelerinin genel çerçevesini Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) oluşturuyor. İran, bu anlaşmayı onaylamıştır. İran bu anlaşmalar çerçevesinde bazı haklara ve sorumluluklara sahiptir" diye konuştu. Bikdeli, son bir yılda yaşanan gelişmelerin, müzakerelerde öngörülen amaçlara doğru atılan adımların göstergesi olduğunu belirtti.

İran'ın amacının, memnun edici bir mutabakata ulaşmak olduğunu kaydeden Bikdeli, "Bu da İran halkının menfaatlerini onaylayacak mutabakat olmalıdır. İran aleyhinde uygulanan zalimce yaptırımların tamamen kalkması İran tarafının en önemli koşullarından birisidir. Müzakerelerde ilerleme sağlandı. Ancak bu ilerleme istenilen hızda gerçekleşmedi. Bunun nedeni, müzakere edilen nükleer anlaşma metninin çok karmaşık ve zor olması" ifadelerini kullandı.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre’nin Lozan kentinde yapılan nükleer müzakerelerde 2 Nisan'da uzlaşıya varılmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai anlaşmaya varılması planlanan uzlaşıyla İran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

AA



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,835 µs