En Sıcak Konular

Türkiye'den PYD'ye veto, ABD'ye uyarı

23 Haziran 2015 09:00 tsi
Türkiye'den PYD'ye veto, ABD'ye uyarı Ankara'nın kapısını çalan PYD Lideri Salih Müslim'e bu kez ''yeşil ışık'' yanmadı.

Kuzey Suriye'de 'Kürt koridoru' açma planının mimarlarından PYD lideri Salih Müslim'i muhatap almayan Ankara, ABD'yi de 'demografik yapının değiştirilmesi' riskli diyerek uyardı.

Dışişleri Kaynakları, PKK'nın Suriye kolunu oluşturan PYD'nin lideri Salih Müslim'den gelen görüşme talebine, mevcut koşullarda bir yanıt verilmediğini belirttiler.
 
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun, Roma'da Müslim ile buluştuğu iddialarını da yalanlayan üst düzey bir yetkili, şunları söyledi:
 
Ankara, "PYD demografik yapıyı değiştirme operasyonuna derhal son vermeli" uyarısını yineleyerek konumunu korudu.
 
Uluslararası güçlerin de desteğiyle Kuzey Suriye'de uygulamaya konulan "Kürt Koridoru" planına kararlılıkla karşı çıkan Türkiye, planın aktörlerinden PYD'nin lideri Salih Müslim'in, görüşme talebine "yeşil ışık" yakmadı. Salih Müslim'in 'koridor ve etnik temizlik yok' açıklaması, kesinlikle gerçekleri yansıtmıyor.

Ankara, 2011 yılından bu yana devlet bürokrasi kanalıyla daha önce beş kez görüştüğü Müslim'e, mevcut şartlarda kapıyı kapattı.
 
SÖZLERİYLE ÇELİŞİYOR
 
Salih Müslim'in, hamilerinin yönlendirmesiyle medyaya yaptığı "koridor ve etnik temizlik yok" açıklamasının, gerçeklerle tabana tabana zıt olduğunu vurgulayan Ankara, bu görüşünü Washington ile paylaşarak, giderek yükselen tehdit konusunda ABD'yi bir kez daha uyardı. Kuzey Suriye'nin demografik yapısını değiştirmeye yönelik nüfus hareketleri, koalisyon güçlerini oluşturan müttefik ülkeler tarafından da yakından biliniyor.
 
ABD BİR KEZ DAHA UYARILDI
 
Ankara-Washington hattında kesintisiz sürdürülen iletişim kapsamında yapılan değerlendirmede, "PYD demografik yapıyı değiştirme operasyonuna derhal son vermeli" uyarısı, en üst perdeden yinelendi. Suriye'nin kuzeyinde "etnik temizlik" de uygulanarak oluşturulmak istenen "Kürt Koridoru" planının, tek başına PYD'nin iradesiyle gelişmediğine dikkat çekilen görüşmede, bu konuda müttefik ülkelerin sorumluluğu bulunduğu belirtilerek, duyulan rahatsızlık ifade edildi. ,Güvenlik açısından Türkiye'yi de doğrudan ilgilendiren bu politikadan vazgeçilmediği sürece, bir temas kurulması düşünülmüyor."
 
BÖLGEYİ YAKACAKSINIZ
 
Kuzey Suriye'de dayatılmak istenen yapılanmanın, kaçınılmaz olarak etnik bir çatışmaya, ardından da parçalanmaya kadar varan bir sürece evrileceği vurgulanan görüşmede, bu durumun Ortadoğu'yu ateş sarmalına sürükleyebileceği belirtildi.
 
Ankara, PYD ile diyalog içinde olan tarafları, "gerekli müdahaleyi yapmaya" çağırdı.

Akşam



Bu haber 1,083 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,781 µs