En Sıcak Konular

Avrupa Birleşik Devletleri planı

23 Haziran 2015 08:31 tsi
Avrupa Birleşik Devletleri planı Euro Bölgesi'nin geleceği tartışılırken dün AB'nin en önemli beş kurumunun başkanı bir plan sundu.

2025 vadeli plana göre Avrupa, vergiden bankacılığa ve sermaye piyasalarına kadar birleşecek. Son adımda ise ortak hazine kurulacak.

Euro dağılıyor, ilk çıkan Yunanistan olacak derken Komşu ile anlaşmaya neredeyse varıldı. Hatta gelecek için sağlamlaştırıcı planlar hazırlandı. Avrupa'nın karar verici beş ağır topu Avrupa'yı 'Birleşik Devlete' götürecek bir rapor hazırladı. "Avrupa Ekonomik ve Para Birliği'nin Tamamlanması" adlı raporun altında Avrupa Komisyonu'nun Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un imzası var.

ÜÇ ADIMLIK PLAN HAZIRLANDI

Raporda aşamalı bir planla bankacılık birliği, sermaye piyasaları birliği, mali birlik ve en sonunda ortak Hazine kurulması planlanıyor. İlk aşamada 1 Temmuz 2015-30 Haziran 2017 arasında 'mali birlik' sağlanacak. Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi ülkelerinde mali birlik sağlanacak. Aynı zamanda demokratik şeffaflık ilkeleri oturtulacak. İkinci adımda ekonomik ve kurumsal birlik için reformlar yapılacak. Bu kapsamda yasal altyapı hazırlanarak ülkelerin birbirine daha sıkı kenetlenmesi sağlanacak. Son adım için tarih olarak 2025 yılı belirlendi. Bu son adımda ortak Hazine kurulacak.

19 ÜLKE 330 MİLYON NÜFUS

19 Euro Bölgesi ülkesinin dahil olduğu plan ile 330 milyon kişilik bir yapı oluşurken bankacılık birliği için ülkelerden ulusal yasalarını değiştirmesi aynı zamanda bir swift anlaşması yapması böylece parasal bir köprü kurulması hedefleniyor. Aynı zamanda EDIS adı verilen bir Avrupa Mevduat Sigortası Sistemi de oluşturulacak. Sermaye piyasaları tarafında oluşturulacak birliğin amacı özel sektörün risklerinin dağıtılması. Şirketlerin ve özellikle de KOBİ'lerin bankacılık dışı alanda sermayeye erişiminin kolaylaşması ve ülkeler arası borçlanarak riskinin azaltılması düşünülüyor. Planda, "Krizden alınan en büyük derslerden biri de Ortak Para Birimi'nde mali politikaların önemli olduğu" ifadesine yer verilerek sorumlu bir mali politika yapılanması gerektiği aksi takdirde borç krizi çıktığı belirtildi. Borç sorununun bir daha yaşanmaması için de iki madde ön plana çıkıyor. 'Sorumlu bütçe politikası' ve 'Mali istikrar'.

1. Adım

1 Temmuz 2015 30 Haziran 2017 Finansal Birliğin sağlanması
 
2. Adım

Para Birliği'nin tamamlanması Ülkelerinortak kararlar ve yasalarla bağlanması
 
3.Adım

En geç 2025 Tamamlanmış birlik ardından ortak Hazine kurulması

AVRUPA ENTEGRASYONUNDA KUANTUM SIÇRAMASI
 
Raporun en önemli isimlerinden biri olan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi yaptığı değerlendirmede, "Rapor, cari sistemin kurallarla koordinasyonundan, ortak kurumlarla ortak karar alma sürecine nasıl geçebileceğimizi anlatıyor. Avrupa'nın entegrasyonunda bir kuantum sıçramasına ihtiyacımız var. Ekonomilerimizin kırılganlıklarını düzeltmemiz ve parasal birliğin geri dönülmezliğini güvence altına almamız gerekli" ifadelerini kullandı.

Sabah
 



Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,859 µs