En Sıcak Konular

İstanbullu çalışana kademeli mesai geliyor!

26 Eylül 2007 00:12 tsi
İstanbullu çalışana kademeli mesai geliyor! İstanbul trafiğine çözüm olarak işçiler, memurlar, özel sektör çalışanları ve öğrenciler olarak 4 grup belirlendi. Her grup sabah 6’dan 10’a kadar 4 farklı saatte mesaiye başlayacak; 15.00 ile 19.00 arasında farklı saatlerde bitirecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile yürüttüğü ve çeşitli kurumların katkı sağladığı “kademeli mesai” projesi; İstanbul Valisi Muammer Güler’e sunuldu. Haftaya kesinleşmesi bekleniyor.

Bu kapsamda her gün trafiğe çıkanlar, “işçi, memur, özel sektör çalışanları ve öğrenciler” olarak 4 grupta toplanıyor. Bu grupların bir saat arayla trafiğe çıkmaları halinde sabah ve akşam saatlerinde trafiğin rahatlaması hedefleniyor.

KİM HANGİ SAATTE İŞE BAŞLAYACAK?

NTV'nin verdiği bilgiye göre, fabrikalar ve imalathaneler saat 06.00’da, resmi daireler, adliyeler, hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları 07.00’de, bankalar, finans kuruluşları, odalar ve borsaların saat 09.00’da işe başlaması planlanıyor.

İlk ve orta dereceli okulların 08.00’de, üniversitelerin saat 10.00’da eğitime başlaması öneriliyor. İTO Şehiriçi İnsan Taşımacılığı Komitesi Başkan Yardımcısı ve TURSAN Ulaşım Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Orduhan, okulların eğitime başlama saatlerinin geçen hafta 09.00’a alındığını hatırlatarak şöyle dedi: “Bu, bizim programla uyumsuz. Programda okulların eğitime başlama saati 08.00 olarak görünüyor ama yine de bizim programın işleyişini bozmayacak. Saat 08.00’e özel sektörün çalışma saatini çekerek bunu telafi etmemiz mümkün olacak” dedi.

ÇÖP TOPLAMA SAATİ DE DEĞİŞİYOR

Çöp toplama saatlerine de yeni düzenleme getirilerek, özel durumlar haricinde çöplerin saat 10.00-12.00 ile 22.00-24.00 saatleri arasında toplanması öngörülüyor.

Kademeli mesai uygulamasının hayata geçirilmesi ile “toplu taşımanın daha fazla tercih edilmesi, ulaşım yoğunluğunun zamana yayılması, böylece trafik akış hızının artması, trafik yoğunluğunun azalması” hedefleniyor.

TEKLİF İSTANBUL VALİSİ’NE SUNULDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret A.Ş (İSPARK) Yönetim Kurulu üyesi Dr. İhsan Erbaş, sivil toplum kuruluşları ile beraber bu çalışmayı hazırladıklarını belirterek, “Çalışmayı Valimiz Muammer Güler’e teslim ettik. Birkaç haftaya kadar devreye girmesini bekliyoruz” dedi.

Üniversitelerin eğitime başlama saatlerini rektörlerin kararı ile 10.00’a aldıklarını, büyük iş merkezlerini belli saatlere dağıttıklarını ifade eden Erbaş, bu uygulama ile trafikte güzel bir akışın yakalanacağını bildirdi.

“Bu uygulama ile vasıtada yüzde 20 rahatlama olabilir” diye konuşan Erbaş, yeni uygulama ile işe başlama ve dönüş saatlerinin geniş bir zaman aralığına yayılacağını vurguladı.

ECZACIBAŞI’NIN ÇOK FAZLA SERVİSİ VAR

Özel sektör servis araçlarını da düzene sokmaya çalışacaklarını dile getiren Erbaş, “Eczacıbaşı Holding ile ‘Neden bu kadar çok servis arabası kullanıyorsunuz?’ diye ön görüşme yaptık. Belediyenin de çok fazla servis otobüsü var. Onlar da yolları tıkıyor. Servis arabalarının kısıtlanmasına belediye ve kurumlardan başlayacağız, daha sonra özel sektöre yaygınlaşacak” dedi.

TRAFİK KALMA SÜRESİ AZALACAK

Orduhan da, kademeli mesai uygulamasına geçilmesiyle İstanbul’da trafik akış hızının artacağını ifade ederek, trafik yoğunluğunun dağılmasıyla insanların trafikte kalma sürelerinin azalacağını, akaryakıtta ciddi tasarruf sağlanacağını, araç yıpranmasında azalma yaşanacağını anlattı.

Orduhan, “Elimizde olan ve kullanmadığımız ciddi araç potansiyelimiz var. Araçlar trafiğe farklı saatlerde girdiği için trafikteki araç sayılarında azalma olacak. Aynı servis otobüsü birden fazla servis yaparak, trafikte azalma sağlayacak. Toplu taşımayı destekleyerek, trafik yoğunluğunu günün çeşitli saatlerine yayarak İstanbul’un trafiğini rahatlatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,359 µs