En Sıcak Konular

70 bin gizli belge yayımladı

21 Haziran 2015 11:25 tsi
70 bin gizli belge yayımladı Wikileaks Suudi Arabistan'la ilgili 70 bin gizli belgeyi yayımladı. Belgelerde Körfez-Mısır ilişkileri ile İran’ın Şiileştirme faaliyetlerine dair önemli bilgiler var.

Ülkelerin diplomatik yazışmalarını ve milyonlarca gizli belgeyi ifşa eden, ev hapsindeki Julian Assange liderliğindeki Wikileaks sitesi bu kez Suudi Arabistan’a ait 70 bin belgeyi ifşa etti. Önümüzdeki haftalarda yarım milyon belgeyi daha yayımlamaya hazırlanan Wikileaks, belgelerle ilgili bir arama motoru da kurdu. Önceki gün ifşa edilen belgelerle ilgili açıklama yapan Assange “Suudi Arabistan'daki diktatörlüğün bölgede büyük bir tehdit olduğunu” söyledi.

Belgelere göre Körfez ülkeleri Mısır'ın devrik diktatörü Hüsnü Mübarek'in hapisten kurtarılması için 6 milyar dolar önerdi. Ayrıca Suud, Mısır’da Şiiliğin yükselişine dair rapor hazırlatmış. Mısır seçimlerinde Birleşik Arap Emirlikleri, Mübarek rejiminin adamı Ahmet Şefik'i desteklemiş.

İRAN'IN PARALI ŞİİLERİ

Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri Mısır'a baskı yaparak Mübarek'in yargılanmamasını istemiş.
Belgelerde İran'ın Sri Lanka ve Mali'deki Şiileştirme faaliyetleri yer alırken, Şiiliği kabul eden her Somalili için 100 bin dolar önerdiği de belirtiliyor.

Ankara-Riyad yazışmaları

Suudi belgeleri arasında Türkiye’nin Riyad Büyükelçiliği’ne ait yazışmalar da yer alıyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, belgelerin gerçek olmadığını iddia ederek vatandaşlarını sahte belge suçundan hapis cezasına karşı uyardı.

‘Pakistan’da darbe olsun’

Suudi Arabistan Pakistan'da askeri cunta istemiş zira Kral Abdullah, dönemin lideri Zerdari'yi Şii olduğu için sevmiyormuş. İsveç kamuoyunun sempatisini kazanmak için Suudi Arabistan bir ajans satın almak istemiş. Mısır ve Sudan gizli servisleri Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'e suikast düzenlemek istemiş.

Herkes Suud’dan para istemiş

Mısır Yüksek Askeri Konseyi Başkanı Tantavi Suud'dan akaryakıt istemiş. Suud, İran Eski Kültür Bakanı Mohajerani'nin oğlu Ali'ye Londra'da burs vermiş. Lübnan Güçleri Hristiyan milis grubu Lideri Samir Caca Suud'dan para istemiş ve ne isterseniz yaparım demiş. Belgelerde Lübnan'da Filistinlileri katleden Şii Emel Hareketi ile Suud'un iletişimde olduğu bilgisi yer alıyor. Suud Lübnan'daki MTV Kanalı'na maddi destek de sağlamış. Nijerya'dan Suudi Elçiliği'ne yapılan başvuruda Kaddafi'nin oğlunun Güney Afrika'da saklanması için 50 milyon dolar istenmiş.

Hillary’nin pasaport bilgileri var

Wikileaks’in yayınladığı Suudi Arabistan belgelerinde Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ve diğer ABD diplomatlarının pasaport bilgileri de yer aldı.

Akşam



Bu haber 1,344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,637 µs