En Sıcak Konular

Güney Sudan'da milyonlarca kişi açlıkla karşı karşıya

19 Haziran 2015 22:03 tsi
Güney Sudan'da nüfusun neredeyse yüzde 80'ine tekabül eden 8 milyon kişinin, 18 aydır süren iç savaş nedeniyle gıda sıkıntısı çektiği bildirildi.

Sekiz insani yardım örgütünün ortak açıklamasında, fonlardaki 1,1 milyar dolarlık açığın, Güney Sudan'daki durumun daha da kötüleşmesine yol açabileceği, gelecek ay sonunda ülkede 4,6 milyon kişinin açlık çekmesine neden olabileceği uyarısında bulunuldu.
 
Yardım kuruluşları, temmuz sonuna kadar fonlardaki açıkla ilgili önlem alınması çağrısı yaparken, Oxfam'ın Güney Sudan yöneticisi Zlatko Gegic, "Hükümetler, acil fon taahhüdüyle fark yaratabilirler. Ailelerin yardıma ihtiyacı var" diye konuştu.
 
CARE'in Güney Sudan'daki temsilcisi Aimee Ansari de özellikle ücra bölgelerde yaşayanların yardıma muhtaç olduğunu belirterek "İhtiyaçlar artarken, fonlar azalıyor" ifadesini kullandı.
 
Güney Sudan'da son dönemde yaşanan şiddet olaylarına dikkati çeken CAFOD Trocaire'in Güney Sudan yöneticisi Jane Andanje, bu olayların sivilleri yardıma erişebilecekleri bölgelerden uzaklaştırdığını, aynı zamanda yardım malzemelerinin yağmalandığını söyledi.
 
Ülkedeki insani yardım kuruluşları halihazırda cibinlik, sebze tohumu, balık avlama malzemeleri, su arıtma tabletleri ve çocuklar için besleyici bisküvilerden oluşan taşınabilir "hayatta kalma çantası" hazırlıyor.
 
Açlık tehdidiyle karşı karşıya olan Güney Sudanlılar için bu çantalar, yakında başlayacak kuraklık sezonunun ilk haftalarında ulaşabilecekleri tek insani yardım anlamına geliyor.
 
BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) temsilcisi Jonathan Veitch, Güney Sudan'da son dönemde yaşanan şiddet olaylarından kaçanların büyük bölümünü, içme suyu ve gıda gibi temel ihtiyaçlar olmaksızın hayatta kalmaları mümkün olmayacak çocukların oluşturduğuna dikkati çekti.
 
Yardım kuruluşları, Güney Sudan'da insani krizi hafifletecek tek şeyin barışın tesis edilmesi olduğunu da vurguladı.
 
Ortak açıklamaya imza atan yardım kuruluşları şöyle sıralanıyor: CARE, Uluslararası Kurtarma Komitesi, Oxfam, Mercy Teşkilatı, Danimarka Mülteci Konseyi, Norveç Mülteci Konseyi, CAFOD Trocaire ve Christian Aid.
 
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te, eski yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlamasının ardından şiddet olaylarının yaşandığı ülkede, o tarihten bu yana hükümete bağlı birlikler ile Machar yanlısı gruplar arasında çatışmalar devam ediyor.
 
Çatışmalarda 10 binlerce kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da komşu ülkelere kaçtı.

aa


Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,129 µs