En Sıcak Konular

18 kişi ifade veriyor

19 Haziran 2015 13:43 tsi
Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında, 2009'da ''Tahşiyeciler'' grubuna kumpas kurdukları iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüphelinin sorgusu sürüyor.

Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında, 2009 yılında ''Tahşiyeciler'' olarak bilinen gruba yönelik düzenlenen operasyonda ''suç ve delil uydurdukları'', ''kumpas kurdukları'' iddiasıyla yapılan ikinci operasyonda gözaltına alınan 18 şüpheli polisin savcılık sorguları devam ediyor.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen "Tahşiyeciler" grubuna yönelik kumpas soruşturmasında, yeni deliller elde edildi. Bu yeni bulgular doğrultusunda 15 ilde düzenlenen ikinci operasyonda gözaltına alınan 18 şüpheli polisin savcılık sorguları, emniyette sürüyor. Hakkında gözaltı kararı bulunan 2 şüpheli polis ise henüz yakalanamadı.
 
Aralarında bir emniyet müdürü, 2 amir, 3 komiserin de bulunduğu 20 kişilik gözaltı listesinde, ''Tahşiyeciler'' grubuna ait evde bulunan bombalarda parmak izleri tespit edilen iki polis memuru da yer alıyor.
 
Listede, "Tahşiyeciler" grubuna operasyon düzenleyen ekibin yanı sıra, istihbarat polislerinin de yer aldığı öğrenildi. HTS kayıtları incelendiğinde operasyonun düzenlendiği "Tahşiyeciler" grubuna ait evin civarında, şüpheli istihbarat polislerinin de bulunduğu belirlendi.
 
Gözaltındaki şüpheli polislere, ''Tahşiyeciler'' grubuna ait bir evde yapılan aramada evde bulunan ve polislerce bırakıldığı iddia edilen bomba ile olay yerindeki HTS kayıtları ve arama sırasında alınan kamera görüntüsündeki diyalogların sorulduğu öğrenildi.
 
Soruşturmanın geçmişi
 
Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mehmet Nuri Turan'ın şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca Paralel Devlet Yapılanmasına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 2014'ün aralık ayında operasyon düzenlenmişti. 
 
Bu kapsamda, 2009 yılında ''Tahşiyeciler'' grubuna yönelik düzenlenen operasyonda, ''suç ve delil uydurdukları'', "şüphelilere kumpas kurdukları" iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.
 
9 kişi tutuklu
 
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan, Sungurlar dizisinin yönetmeni Engin Koç, Tek Türkiye dizisinin senaristi Ali Kara, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder'in de aralarında bulunduğu 31 kişi yakalanmış, şüphelilerden Karaca'nın da aralarında yer aldığı 4 kişi tutuklanmıştı. 
 
Soruşturma kapsamında, Fetullah Gülen hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
 
Daha sonra bu soruşturma kapsamında, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 kişi daha tutuklanmıştı.
 
Tahşiye davası
 
Türkiye'de 2009'da "Tahşiyeciler" grubuna yönelik bazı illerde düzenlenen operasyonlar sonucunda İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'da davalar açıldı.  İzmir ve Adana ağır ceza mahkemelerindeki yargılamalarda sanıkların tümü beraat etti.
 
İstanbul'da 2010 yılında açılan ve cumhuriyet savcısı Kadir Altınışık tarafından hazırlanan iddianamede, sanık Mehmet Doğan hakkında ''silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma'', ''ruhsatsız silah bulundurma'' suçlarından 14 yıl 6 aydan 30 yıla, sanıklar Mustafa Kaplan, Mehmet Nuri Turan, Mehmet Yılmaz Düşünüklü, Hilmi Azbay hakkında "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlarından 10 yıldan 15 yıla, diğer 35 sanık hakkında da çeşitli suçlardan 2 yıl 6 aydan 28 yıla kadar değişen hapis cezaları istenmişti. Bu davanın görülmesine halen devam ediliyor.
 
Tutuklanan hakim bakmış
 

İstanbul'da 2009'da düzenlenen ''Tahşiyeciler" grubuna yönelik operasyonda, aralarında Tahşiye Yayınevi kurucusu Mehmet Nuri Turan'ın da bulunduğu 10 kişi tutuklanmıştı.
 
Bu kişilerin, iki ay önce yetkisi olmadığı halde İstanbul Sulh Ceza Hakimlerinin tümünün reddine karar veren ve daha sonra "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçlarından tutuklanan eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in tutukladığı öğrenildi. Hakim Metin Özçelik'in bu soruşturmada "arama ve el koyma" kararlarının da altında imzası bulunuyor.

aa


Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,538 µs