En Sıcak Konular

Savcı Kiraz'ın fotoğrafları ''terör propagandası'' sayıldı

19 Haziran 2015 11:51 tsi
BİK, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın 31 Mart'ta Çağlayan Adliyesinde rehin alınmasıyla ilgili fotoğrafları yayımlayan gazetelere cezai işlem uygulanmasına karar verdi.

Basın İlan Kurumunun (BİK) yönetim kurulu toplantısında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği 31 Mart'taki rehin alma eylemine ilişkin fotoğrafları yayımlayan 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası uygulanmasına karar verildiği bildirildi.
 
BİK Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ertem, AA muhabirine, dünkü yönetim kurulu toplantısında, Savcı Kiraz'ın rehin alınmasıyla ilgili görüntüleri yayımlayan gazetelere cezai işlem uygulanmasına dair karar alındığını söyledi.
 
BİK'in kamu ilanlarını yazılı basına dağıttığını anımsatan Ertem, ister istemez kamu ilanlarından pay aktarıldığı için gazetelerin yayın içeriğiyle ilgili de denetim görevi yaptıklarını ifade etti.
 
Ertem, şikayetleri basın-ahlak ilkeleri kapsamında değerlendirdiklerini ve buna göre gazeteler hakkında karar verdiklerini anlattı.
 
Bazı durumlarda ise resen hareket etme yetkileri bulunduğunu vurgulayan Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Çağlayan Adliyesinde yaşanan olayla alakalı herhangi bir şikayet beklemeksizin, resen harekete geçtik. Bu olayı haberleştiren gazetelerle alakalı işlem tesis edilmesi yönünde olayın yaşandığı tarihten sonra süreci başlattık. Bunu yayınlayan ilgili gazetelere savunmalarını gönderdik, onlar da savunmalarını bize gönderdi. Savunmasını istediğimiz bütün yurt çapında yayınlanan gazete sayısı 39 olarak belirlendi. Yani bize göre bu olayı basın-ahlak ilkeleri çerçevesinde yansıtmayan gazete sayısı 39'dur.
 
Söz konusu gazetelerden 36'sı savunmasını verdi, 3'ü de savunma hakkından feragat etti."
 
"Savcı ile teröristi veren gazetelere biraz daha fazla ceza uyguladık"
 
Ertem, temel bakış açılarının, basın ahlak ilkelerindeki gibi terör örgütünü savunmamak veya propagandasını yapmamak olduğunu dile getirdi.
 
Bu yönde haber yapıldığında kuruma cezai müeyyide uygulanması imkanı verildiğine dikkati çeken Ertem, şunları kaydetti:
 
"Biz de bu çerçevede bunu terör örgütünün propagandası mahiyetinde gördük. Savcımızın şehit edilmesi anının görüntüleri sosyal medyada da yayınlandı. İnternet ve sosyal medya için bir şey yapamıyoruz ama yazılı basında bununla alakalı fotoğrafları, terör örgütünün propagandası olarak değerlendirdik ve bazı gazetelere cezai işlem uygulanmasına dair karar verdik."

aa
 

Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,905 µs