En Sıcak Konular

ABD: Esad savunmaya geçti

18 Haziran 2015 15:20 tsi
ABD Savunma Bakanı Dempsey, Suriye'deki savaşta Beşar Esad yönetiminin saldırıdan savunmaya geçtiğini söyledi

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey Temsilciler Meclisi'nde, ABD'nin Ortadoğu'daki stratejisi üzerine düzenlenen oturumda konuştu. Dempsey konuşmasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın gücünü kaybettiğine ve artık savunmaya geçtiğine işaret etti.

Silahlı Hizmetler Komitesi'nde konuşan Dempsey geçen hafta İsrail’e yaptığı ziyarette Esad’ın görevi bırakmasını ya da rejimin çökmesini içeren senaryoların tartışıldığını belirtti.

Dempsey, "Orada bir konuda genel olarak fikir birliği var. O da şu: Yakın gelecekte, rejim savunmaya çekilecek ve Alevi, Şii ve bazı azınlık gruplara yönelik korumasını sınırlandıracak" dedi.

Aynı oturumda konuşan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da milletvekillerinin Suriye'de Esad'ın gücünü kaybettiğine dair haberlerin bulunduğunu hatırlatması üzerine, Esad'ın içinde yer almayacağı bir dönüşümü görmek istediklerini ve bunun da mümkün olduğunu söyledi.

Carter, "Bu mümkün, çünkü Esad'ın güçleri daha da zayıfladı, büyük kayıplar yaşadılar, sıkıntı yaşıyorlar, kaynakları tükenmiş durumda" değerlendirmesinde bulundu.

SUUD'DAN RUSYA'YA SURİYE ZİYARETİ

Bu arada Suudi Savunma Bakanı'nın bu hafta Rusya lideri Putin'i ziyaret edeceği ve Rusya'yı "Esad'sız bir siyasi geçişe ikna etmeye çalışacağı öğrenildi.

İddiaya göre Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Salman'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ziyaret edecek. Suudi bakanın Putin'i "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın sonunun geldiğine" ikna etmeye çalışacağı ve Rusya'nın Esad'a verdiği desteğin IŞİD'e yaradığını savunacağı belirtiliyor.

RUSYA İKİLİ OYNUYOR

Financial Times'da yer alan bir habere göre, Moskova'daki İranlı bir diplomat ise Rusya'nın Suriye'de ikili oynadığını söylüyor. Diplomata göre "Rusya farklı yolları izlemeye çalışıyor. Bir yandan Suriye hükümetini destekliyor, öte yandan muhalifler içinde etkili olarak Esad'sız bir geleceğe hazırlanıyor.

Eski bir Rus diplomat ise Rusya'nın henüz Esad'dan vazgeçmeye hazır olmadığını, çünkü seküler muhaliflerin zayıf olduğunu ve Moskova'nın İslamcılara tereddütsüz bir şekilde karşı durduğunu belirtiyor.



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,355 µs