En Sıcak Konular

S&P'den Türkiye açıklaması

18 Haziran 2015 12:40 tsi
S&P'den Türkiye açıklaması Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), erken seçime gidilmesi durumunda politik belirsizliğin yıl sonuna kadar yüksek kalacağını belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), erken seçime gidilmesi durumunda politik belirsizliğin yıl sonuna kadar yüksek kalacağını belirterek, "Bu da potansiyel büyümeye zarar verebilir ve iş yatırımlarının ertelenmesine yol açabilir" açıklamasını yaptı.
 
S&P'den yapılan açıklamada, kuruluşun 7 Haziran seçimleri sonrasında olası hükümet formları ve bu formlara göre hükümet politikalarının Türkiye'nin kredi notuna etkilerine yönelik değerlendirmelerine yer verildi.
 
Türkiye'de 7 Haziran'da gerçekleştirilen seçimlerin hiçbir partinin mutlak çoğunluk sağlayamadığı bir parlamentoyla sonuçlandığı anımsatılan açıklamada, "İdeolojik farklılıklar göz önüne alındığında MHP, CHP ve HDP arasında bir koalisyonu muhtemel görmüyoruz. Eğer AK Parti koalisyon oluşturamazsa, hükümeti kurması için ilk olarak CHP yetkilendirilecek. Eğer CHP de hükümeti kurmada başarısız olursa, erken seçim çağrısı gelebilir" ifadeleri kullanıldı.
 
Açıklamada, seçim sonuçlarının ekonomik istikrar ve politika oluşturma üzerine etkilerine ilişkin görüşlere de yer verilerek, şunlar kaydedildi:
 
"Bir önceki değerlendirmemizde Türkiye'de merkez bankasını da içeren temel bağımsız kuruluşlar üzerindeki politik istikrar ve ekonomik güvenilirliğe zarar veren baskılardan bahsetmiştik. Bu bizim negatif not görünüm değerlendirmemizi destekleyen faktörlerden biri. Seçim sonuçlarının yargı, finansal düzenleyiciler ve merkez bankası üzerindeki baskıyı azaltacağına ve böylece politika öngörülebilirliğini iyileştireceğine inanıyoruz. Bununla birlikte, Türkiye'de siyasi belirsizliğin gelecek birkaç ay içerisinde devam etmesinin muhtemel olduğuna inanıyoruz. Eğer hükümet zamanında kurulursa, bu istikrar için iyiye işaret olacak. Eğer koalisyon oluşturulursa poltika öngörülebilirliğinin kısmen kabinenin nasıl şekilleneceğine bağlı olacağını düşünüyoruz."
 
"TL'deki oynaklık tüketici güvenini ve enflasyonu olumsuz etkileyebilir"
 
S&P açıklamasında, not değerlendirmesi yapılan gelişen ülkeler arasında, Türkiye'nin cari açığı en kırılgan olan ülke konumunda bulunduğuna işaret edilerek, "Eğer hükümet 45 gün içerisinde oluşturulamazsa, bu yılın kasım ayında muhtemelen erken seçime gidilecek. Bu senaryoda, politik belirsizliğin yıl sonuna kadar yüksek kalmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durum potansiyel büyümeye zarar verebilir ve iş yatırımlarının ertelenmesine yol açabilir" ifadeleri kullanıldı.
 
Seçimin tamamlanmasından bu yana TL'nin dolar karşısında yüzde 2,8 değer kaybettiğine vurgu yapılan açıklamada, TL'deki daha fazla oynaklığın tüketici güvenini ve enflasyonu olumsuz etkileyebileceği dile getirildi.
 
Kuruluş ayrıca, mali performası zayıflatan gelişmeler ve mevcut beklentilerden sapan borç dinamikleri olması durumunda not indiriminin düşünülebileceği uyarısında bulundu.

aa


Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,583 µs