En Sıcak Konular

Fed sonrası dolar ve faizler geriledi

18 Haziran 2015 10:52 tsi
Küresel piyasalarda, Fed'in faizlerde değişiklik yapmamasının ardından dolar değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri geriledi.

ABD'de açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı kararları ve Fed Başkanı Janet Yellen'in açıklamalarının ardından dolar endeksi ve faizler düşüşe geçerken, pay piyasalarında sınırlı da olsa yükselişler görüldü. Fed faizlerde değişikliğe gitmezken, üyelerin büyük çoğunluğu faiz artışına bu yıl içinde başlanması yönünde görüş bildirdi.
 
ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki büyüme tahminini yüzde 2,3 - 2,7 aralığından yüzde 1,8- 2 aralığına çekerken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerini ise yüzde 2,3 - 2,7 aralığından, yüzde 2,4 - 2,7 aralığına revize etti. Fed üyelerinin yıl sonuna ilişkin faiz oranı beklentilerinin medyanı yüzde 0,625, 2016 sonuna yönelik faiz tahminlerinin medyanı ise yüzde 1,625 oldu.
 
Analistler, Fed üyelerinin tahminlerinden yola çıkarak bu yıl sonuna kadar 0,25 puanlık en fazla iki faiz artışı olabileceğini tahmin ediyor.
 
Fed Başkanı Yellen gerçekleştirdiği basın toplantısında piyasaların ilk faiz artışına çok fazla önem verdiğini, ancak asıl önemli olanın faiz artışında izlenecek genel trendin olması gerektiğini ifade etti. Faiz artışında izlenecek mekanik bir plan olmadığının altını çizen Yellen, artışların verilere dayanacağını ve önceki süreçlerde olduğu gibi belirli bir düzenin olmayabileceğini ifade etti. Yellen ayrıca, doların ekonomik görünümü etkilemesi nedeniyle göz önüne aldıkları bir faktör olduğunu, bununla birlikte doların değerine yönelik bir beklentilerinin bulunmadığını kaydetti.
 
Fed kararları ve Yellen'in açıklamalarının ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,39'dan yüzde 2,30'a, dolar endeksi 95,18'den 94'e geriledi, pay piyasaları ortalama yüzde 0,18 değer kazandı. ABD'de bugün enflasyon başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceği belirtiliyor.
 
Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi 1,12'den 1,1358'e yükselirken, dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,60, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,02 değer kaybetti.
 
Yurt içinde, dün Fed öncesinde piyasaların genel olarak pozitif bir seyir izlediği görüldü. Dün BIST 100 endeksi günü yüzde 0,66 yükselişle 80.713 puandan tamamlarken, 2,7350 seviyelerinde dengelenen dolar/TL Fed sonrası bugün güne 2,71 seviyelerinde başladı. Analistler, yurt içinde siyasi gelişmelerin, yurt dışında ise ABD verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinin 81.600 ve 82.500 seviyelerinin direnç, 80.000 ve 79.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

aa

Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs