En Sıcak Konular

Türkiye'ye büyük tuzak

18 Haziran 2015 09:13 tsi
Türkiye'ye büyük tuzak Tel Abyad'ı PKK'nın Suriye kolu PYD'ye teslim eden IŞİD, Kobani'nin batısındaki Azez'e yöneldi.

Burada ÖSO'yu zayıflatarak PYD'ye alan açmayı hedefleyen örgüt, Afrin ve çevresindeki 1 milyonu aşkın sığınmacıyı da Türkiye'ye sürmeyi planlıyor.

Stratejik önemdeki Tel Abyad kentini tek kurşun atmadan PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'ye devreden IŞİD, bu kez Kilis'in karşısında Özgür Suriye Ordusu'na bağlı grupların elinde tuttuğu Azez şehrine saldırıyor. Öncüpınar Sınır Kapısı'nın çıkış noktası Es Selame Sınır Kapısı'nı muhaliflerden almaya çalışan IŞİD, muhaliflerin denetimindeki yerleşim birimlerinde de kontrolü ele geçirmeye çalışıyor. Bölgedeki kaynaklar, IŞİD'in Azez sınırına saldırmasının, bölgenin PYD'ye verilmesi planının ilk safhası olduğunu iddia ediyor. Tarihsel olarak Rojava adı verilen Kuzey Suriye'de otonom yapı kurmaya çalışan PYD, son olarak Tel Abyad kentine girmiş ve Cizire ile Kobani kantonlarını birleştirmişti.

MİLYONLUK YENİ PLAN

Yeni Şafak'a konuşan ÖSO militanları, IŞİD'in Azez kentini ve sınır kapısını kendilerinden almayı başarırsa PYD'nin devreye sokulacağını ve IŞİD'in tıpkı Tel Abyad'da olduğu gibi şehri PYD güçlerine teslim edeceğini düşünüyor. Suriye'nin önemli Kürt yerleşim yerlerinden Afrin'in etrafını çevreleyen alandan Atme Sınır Kapısı'na kadar olan bölge içindeki kamplarda 1 milyonu aşkın mülteci bulunuyor. İddiaya göre planın bir safhası da, Türkiye'ye yeni ve 'milyonu bulacak' bir mülteci hareketi başlatmak. ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının, IŞİD hedeflerine saldırı bahanesiyle hava bombardımanına yapacağı ve buralarda yaşayan mültecileri Türkiye'ye yeni bir mülteci akını yapacağı öne sürülüyor. Aynı zamanda sınır boyunda hakimiyet kurmak isteyen PYD'ye bir fırsat verilmiş olacak.

PYD ESED'E ÇALIŞIYOR

Şu an Esed birlikleriyle silahlı muhalifler arasında savaşın şiddetli olduğu bölgelere giden sınır kapılarından sadece 2'si ÖSO çatısı altındaki muhalif grupların elinde. Bunlardan biri Babel Hava Sınır Kapısı, diğeri ise şimdi IŞİD'in saldırdığı Es Selame Sınır Kapısı. Eğer IŞİD, Selame sınırını alırsa muhaliflerin elinde sadece 1 kapı kalmış olacak. Suriye iç savaşının başlamasından bu yana IŞİD, girdiği bölgelerde muhalifleri hep zayıflattı. ÖSO gruplarından boşalan alanlara ise ya PYD güçleri ya da Esed birlikleri girdi.

3 öğün sıcak yemek

Vatanları Tel Abyad'dan kaçarak Türkiye'ye sığınmak zorunda bırakılan Suriyeliler için Türk Kızılayı, AFAD, Mehmetçik ve STK'lar seferber oldu. Mobil mutfak ünitesini bölgeye gönderen Kızılay, Şanlıurfa Belediyesi ile koordineli şekilde 3 öğün sıcak yemek ikramında bulunuyor. Sağlık Bakanlığı görevlileri de Suriyelileri sağlık taramasından geçirerek, ilaçlarını ücretsiz veriyor. Risk grubundakiler, çocuk felci ve kızamık aşısı yapıldıktan sonra ülkeye alınıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı ise bölgeye gönderdiği ekipleriyle kayıt esnasında sığınmacılara bebek maması yardımı yapıp, gıda kolisi dağıttı.

Vatanımızdan ettiler

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava bombardımanından ve PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin baskılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan bazı Suriyeliler, Kürt grupların ülkelerinde kalmalarına izin vermediğini anlattı. PYD'lilerin kendilerini zorla Türkiye'ye gönderdiğini söyleyen sığınmacılardan Mehmet Halef, “Hava bombardımanı nedeniyle sürekli yer değiştiriyorduk. PYD gelince 'Köyümüze dönelim evlerimizde yaşayalım' dedik ancak buna izin vermediler. Bizimle konuşmadılar, kim olduğumuzu dahi sormadılar. Sadece 'Çocuklarınızı da alın gidin' dediler. PYD, bizi vatanımızdan etti. Bunun üzerine Türkiye'ye sığındık. Türk askeri bizi büyük bir hürmetle karşıladı, yemek verdiler bize yeni kıyafetler aldılar. Hatta iki çocuğumu onlar taşıdı" dedi. Halef'in eşi Rime Halef ise can korkusundan kimin öldüğüne dahi bakamadıklarını dile getirdi. İngilizce öğretmeni Müktad Hafi ise savaş uçaklarının ayrım yapmadan her tarafı bombaladığını kaydederek, “Daha sonra bölgeye PYD geldi ve burada yaşayan insanları kovdu. Masum insanları zorla evlerinden gönderdiler. Birçok insanı yurdundan ettiler" diye konuştu.

HALK GÖÇE ZORLANDI

PYD güçlerinin Tel Abyad'daki bütün muhalif unsurları ilçe dışına çıkardığını söyleyen muhaliflerden Ebu Mustafa ise “Bölgeye tamamen Kürt grupları hakim şimdi. Muhammed Kafr Zeyta, PYD güçlerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı altına yardım ediyor, fakat Kafr Zeyta'nın ne ÖSO ne de diğer muhalif gruplarla bir alakası var. Zeyta PYD için çalışan iyi bir işbirlikçi" şeklinde bilgi verdi.
 

Bu haber 990 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,624 µs