En Sıcak Konular

Suriyeli doktorlar kimyasal kanıtlarını sundu

18 Haziran 2015 08:29 tsi
Suriyeli doktorlar kimyasal kanıtlarını sundu Suriyeli doktorlar, Esed rejiminin son aylarda sivilleri korkutmak için sistemli bir şekilde zehirli klor gazı kullandığını gösteren belgeleri ABD Kongresi’ne sundu.

Suriye Amerikan Tıp Topluluğu (SAMS) mensubu doktorlar Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde "Esed’in Kimyasal Silah Kullanımı" başlıklı oturuma katılarak, Esed rejimimin kendi halkına yönelik kimyasal silah kullandığını içeren belgeleri gösterdi.
 
Komitede videosu ve bazı fotoğrafları gösterilen belgelerde, Suriye rejiminin mart ile haziran ayları arasında gerçekleştirdiği 31 farklı klor saldırısının tespitine yer veriliyor.
 
Kongre’nin daha önce izlenimlerini anlatması için davet ettiği SAMS’nin Suriye’nin İdlib kenti koordinatörü Muhammed Tennari, 16 Mart tarihinden itibaren 31 klor gazı saldırısını belgelediklerini, bu saldırılarda nefes alamama sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişinin hayatını kaybettiğini ve 530 kişinin de gazdan etkilendiğini anlattı. Tennari, "Klor doldurulmuş varil bombalarının neden olduğu ölümler, patlayıcı ve şarapnel dolu bombaların sebep olduklarından çok az olsa da rejim İdlib halkına yönelik yeni bir  psikolojik işkence türü ekledi" diye konuştu.
 
Tennari, anlatımını klor gazı saldırısına maruz kalan kentteki çocukların videosunu göstererek sürdürdü. Görüntülerde küçük yaştaki Ayşe, Sara ve Muhammed kardeşlerin saldırı sonrası kızarıklıktan, göz yanmasından, ağızda köpürme ve nefes alamamadan acı çektiklerini ifade eden Tennari, "Varil bombalarından biri çocukların evlerinin havalandırmasından içeri düştü, içerisi klor gazı ile doldu. Bodrum katını adeta gaz odasına çevirdi. Yaptığımız her şey onların hayatlarını kurtarmamıza yetmedi" diye konuştu.
 
"Ölümlere aşina bir doktorum ama böylesini görmedim"
 
Suriye sınırında 2012 yılından bu yana sağlık görevlisi olarak hizmet eden Annie Sparrow da rejimin klor gazı saldırısını sadece sivillerin bulunduğu alanlarda gerçekleştirdiğinden söz etti. Sparrow, şöyle konuştu:
 
"Ben bir doktorum ve ölümlere çok aşinayım. Ancak çocukları öldürmek için bundan daha tiksindirici bir yol görmedim. Bu şekilde acı çeken insanları hiç görmedim. Bizim DAEŞ ile meşguliyetimiz, sivillerin evlerinde, sokaklarında, hastanelerinde ve okullarındaki bu sistematik saldırıdan dikkatimizi uzaklaştırıyor."
 
Cumhuriyetçi Parti Güney Caroline Milletvekili Jeff Duncan, izledikleri görüntülerin söylenecek "milyonlarca kelimeye bedel" olduğuna vurgu yaparak, Esed rejiminin zalimliğini anlatmak için videonun ABD genelinde gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.
 
Uçuşa yasak güvenli bölge
 
Oturumda Türkiye’nin de ısrarla dile getirdiği uçuşa yasak güvenli bölgenin, halkı, Esed’in varil bombalarından koruyacak tek seçenek olduğuna işaret edildi.
 
Böyle bir uygulamanın faydalı olacağına vurgu yapan Annie Sparrow, "Bombalama yapılamayacak bir alanın oluşturulması, özellikle zehirli gazlara karşı savunmasız ve şarapnellerle minik vücutları parçalanan çocukların yanı sıra Suriye halkının öldürülmesi ve yıldırılması için kullanılan en önemli aracı durduracaktır" dedi.

aa


Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,381 µs