En Sıcak Konular

ABD mahkemesinden 11 Eylül kararı

18 Haziran 2015 08:27 tsi
ABD mahkemesinden 11 Eylül kararı ABD'de temyiz mahkemesi, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra terörle mücadele çerçevesinde gözaltına alınan Arap ve Müslümanların haklarının ihlal edildiği kararına vardı.

Adalet Bakanı John Ashcroft ve Federal Büro Araştırma (FBI) Başkanı Robert Mueller başta olmak üzere eski ABD Başkanı George W. Bush yönetimindeki en üst düzeyde görev yapan güvenlik yetkililerinin terörle mücadele gerekçesiyle Arap ve Müslümanların haklarının çiğnenmesine yol açarak, Amerikan Anayasası'nı ihlal ettikleri belirtildi.
 
ABD 2. Temyiz Mahkemesi'nin kararına göre, Adalet Bakanı Ashcroft, FBI Başkanı Mueller ve eski Göçmenlik ve Vatandaşlık Hizmetleri Müdürü James Ziglar, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra tamamına yakını Müslüman ve Araplardan oluşan erkeklerin New York ve New Jersey'de gözaltına alınarak aylarca haklarının istismar edilmesine yol açtılar.
 
11 Eylül saldırıları sonrasında terörle mücadele çerçevesinde cezaevine girenlerin açtığı davayı inceleyen 2. Temyiz Mahkemesi, federal hükumetin en üst birimlerinin Anayasa'yı ihlal ettiğine karar verdi. Kararın ardından mağdurların en üst düzey güvenlik yetkililerine dava açabileceği bildirildi.
 
Temyiz mahkemesine gelen dava ilk defa 13 yıl önce New York merkezli sivil toplum kuruluşu Anayasal Haklar Merkezi (CCR) tarafından açılırken, CCR avukatı Rachel Meeropol davayla ilgili açıklamasında şu ifadeye yer verdi:
 
"Mahkeme bu fırsatı kullanarak ulusa, vatandaş olsun veya olmasın, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün ulusal güvenlik histerisi adına feda edilmemesi gerektiğini hatırlattı."
 
2013 yılında Byrooklyn'deki ABD Bölge Mahkemesi hakimi John Gleeson, tutuklu haklarının ihlal edilmesinde yeterince bağlantıların olmadığına karar vererek, ABD yetkilileri hakkındaki tüm suçlamaları reddetmişti.
 
11 Eylül saldırılarından sonra gözaltına alınanlar arasında New York ve New Jersey'de oturan Türkler de yer almış, tutukevindeki mağdurların bazıları aylarca herhangi bir suçlama olmadan gözaltında tutulmuş, bazıları hücre hapsi ve gardiyanların sözlü tacizine maruz kalmıştı.

aa




 

Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,332 µs