En Sıcak Konular

Almanya'dan Mursi kararına tepki

17 Haziran 2015 18:24 tsi
Almanya Hükümet Sözcüsü Seibert, Mısır'da Mursi’ye verilen idam cezasının hukuk devleti ilkelerine uygun olmadığı yönünde kuşkuların bulunduğunu belirterek, cezanın kaldırılmasını ümit ettiklerini bildirdi.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Federal Basın Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, Alman hükümetinin Mısır’da görevinden darbeyle uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idam cezasının onanmasını "şaşkınlıkla not ettiğini" belirtti.
 
Alman hükümetinin her koşulda ve ilke olarak idam cezasını reddettiğini hatırlatan Seibert, “Biz bu cezayı insan onuruna uygun görmüyoruz. Dünya çapında bunun kaldırılmasından yanayız. Bundan bağımsız olarak Alman hükümeti tüm yargılamaların hukuk devletinin gereksinimlerini karşılaması gerektiği görüşünde. Burada bunun böyle olmadığı yönünde kuşkular var” dedi.
 
“Alman hükümeti eski Cumhurbaşkanı Mursi’ye verilen cezanın temyiz davası kapsamında kaldırılmasını ümit ediyor” ifadesini kullanan Seibert, konunun iki hafta önce Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin ziyaretinde de ele alındığını bildirdi.
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de bir soru üzerine “Diyaloğun kesilmesi doğru bir cevap olmaz” yanıtını verdi.
 
Fransa
 

Fransa Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezaları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
 
Le Foll, haftalık bakanlar kurulu toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, AA muhabirinin karara ilişkin sorusu üzerine, AA muhabirinin daha önce de Mursi'ye nisan ayında verilen 20 yıl hapis cezası hakkında soru sorduğunu anımsatarak, "Aynı soruyu geçtiğimiz günlerde de sordunuz. Sormakta hala ısrarcısınız. Fransa'nın idam cezaları konusundaki tavrı neyse sorduğunuz soruya yaklaşımı da o yöndedir" yanıtını verdi.
 
Sözcü Le Foll, "Mısır yargısı tarafından verilmiş bir karar hakkında yorum yapamayız" diye konuştu.
 
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal tarafından yapılan yazılı açıklamada da "Kararı not ettik. Fransa idam cezalarına karşı olan tavrını bir kez daha hatırlatıyor" ifadelerine yer verildi.
 
Öte yandan, Arap Dünyasında Demokrasi ve Özgürlükler Kolektifi'nce yapılan açıklamada, "Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Manuel Valls ve Fransa Meclis Başkanı Claude Bartolone'a, Mısır'daki bu haksız infazları acilen durdurma çağrısında bulunuyoruz. Fransa'yı ve ülkedeki sivil toplum örgütlerini, idam kararları ve müebbet hapis cezaları konusunda net bir duruş sergilemeye davet ediyoruz" denildi.

aa

 

Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,203 µs