En Sıcak Konular

Taliban'dan IŞİD'e uyarı mektubu

17 Haziran 2015 14:48 tsi
Taliban, IŞİD'e bir mektup göndererek Afganistan'da örgütlenmemesini ve içişlerine karışmamasını istedi

Afganistan Talibanı, IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’ye bir mektup yazarak ülkelerinde örgütlenmemesini ve karışmamasını istedi.

Taliban’ın mektubu, IŞİD’e örgüt tarafından gönderilen ilk resmi belge oldu. Mektupta IŞİD’in Afganistan’da kendine eleman aramaması, Taliban’ın bu davetine olumlu cevap vermediği takdirde karşı tedbirlere başvurulacağı da belirtiliyor.

Taliban'ın diğer mektuplarına göre daha yumuşak dille yazılan Bağdadi'yi 'sayın' şeklinde hitap eden mektupta, "Afganistan'da yeni gruplar kurulmasına çalışıldığı, bu grupların kurulmasının İslam, Müslümanlar ve IŞİD'in zararına olduğu, bu tür yeni grupların kurulmasının İslam'a da aykırı olduğu" savunuldu.

Bin 500 İslam aliminin Taliban'a destek verdiği iddia edilen mektupta, "Biz dini bağlarımızdan dolayı sizin iyiliğinizi istiyoruz ve iç işlerinize karışmak istemiyoruz. Sizden de ayni şeyi bekliyoruz. Afganistan'da yeni grupların kurulması Taliban'ın bölünmesine sebep olacak" ifadesi yer aldı.

Taliban hareketinin bu mektubu IŞİD’in Pakistan’da örgütlendiği ve saflarına yüzlerce Taliban mesubunu kattığı bir ortamda açıklandı. Taliban hareketi ve onun lideri Molla Muhammed Ömer IŞİD’in kendi bölgesinde eylemlerini etkinleştirmesine ses çıkarmamıştı.

Ebu Bekir Bağdadi’ye gönderilen mektup IŞİD Afganistan'da görüldükten sekiz ay sonra ilan edildi. Uluslararası analistler Taliban’ın bu sessizliğini Ortadoğu'da ilan edilen halifelik Ebu Bekir el-Bağdadi’yi meşru görmemekle izah etmişti.

Öte yandan, Afganistan'da son aylarda IŞİD’in Taliban savaşçıları kontrolündeki noktaları ele geçirmek istediği, bundan dolayı iki grup arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı bildiriliyor. Haberlerde bu çatışmalarda her iki grubun onlarca mensubunun öldürüldüğü ifade ediliyor.



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,454 µs