En Sıcak Konular

DYP-SHP koalisyonunun ilk hedef Özal olmuştu

17 Haziran 2015 14:01 tsi
Süleyman Demirel öncülüğünde 1991'de kurulan DYP-SHP koalisyonunun ilk hedefi Turgut Özal'ı Köşk'ten indirmek olmuştu. Özal, Köşk'ü bırakarak siyasete dönmeye hazırlandığı günlerde hayatını kaybetti

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ölümü, "koalisyon" tartışmalarının yaşandığı gündeme denk gelince akıllara 1991 yılındaki DYP-SHP hükümetini getirdi.

Anavatan Partisi iktidardayken alınan kararla 20 Ekim1991 tarihinde gidilen erken seçimlerden birinci parti olarak Süleyman Demirel liderliğindeki DYP çıkmıştı. CHP'nin devamı olan SHP ise üçüncü parti olarak çıktı. Anavatan Partisi ise Mesut Yılmaz başkanlığında girdiği seçimlerden ikinci parti olarak çıkmıştı.

Seçimlerden sonra SHP ile koalisyon hükümeti kuran Süleyman Demirel'in ilk hedefi, Çankaya Köşkü'ndeki Turgut Özal olmuştu. Demirel-İnönü hükümetinin ilk açıklaması, "lk görevimiz Özal’ı Cumhurbaşkanlığı'ndan indirmek" olmuştu.

Seçimlerden sonra Özal, her bakımdan hükümet tarafından abluka altına alındı, ekonomik kaynakları kısılırken, karşılama ve uğurlamalarda da yalnız bırakıldı. Hatta İl Sağlık Müdürlüğü envanterinde bulunan, ancak Çankaya Köşkü tarafından kullanılan iki ambulans bile geri çekildi. Cumhurbaşkanı'nın öncülük ettiği bazı toplantılara katılması da koalisyon ortakları tarafından engellendi.

Gelişmeler üzerine Özal, Köşk'ü bırakarak tekrar siyasete dönmenin yollarını aradı. Bu nedenle Yusuf Bozkurt Özal’ın başkanlığını yaptığı YENİ PARTİ adında bir parti kuruldu. Özal'ın amacı 19 Mayıs 1993'teki törenlerin ardından Köşk'ü bırakarak, halkın arasına karışarak tekrar siyasete dönmekti.

Bu düşünceler içinde günlerini geçiren Turgut Özal, 1993'ün nisan ayında Türk Cumhuriyetleri’ni kapsayan bir geziye çıktı. Koalisyon hükümeti tarafından Yüce Divan'la tehdit edilen Turgut Özal kısa süre sonra hayatını kaybetti.

DYP-SHP HÜKÜMETİ

49. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti 1991 erken genel seçimlerinin ardından DYP ve SHP ortaklığıyla kurulmuştu. Hükümet 30 Kasım 1991 tarihinde 164 red oyuna karşılık 280 kabul oyuyla kurulmuştu. 17 Nisan 1993'te Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü ve ardından Başbakan Süleyman Demirel'in 16 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı seçilmesiyle beraber hükümet sonlanmıştı; ancak yeni hükümet kuruluncaya kadar Başbakanlığa Erdal İnönü vekalet etmişti.



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,621 µs