En Sıcak Konular

Seçim sonrası en kapsamlı anket: Yarın seçim olsa...

17 Haziran 2015 08:45 tsi
Seçim sonrası en kapsamlı anket: Yarın seçim olsa... Seçim sonuçlarının ardından yapılan en kapsamlı anket sonucu açıklandı.

MAK Danışmanlık 11-14 Haziran 2015 tarihinde 30 Büyükşehir, 20 il, ve 194  ilçede 5500 kişi ile yaptırttığı 07 Haziran 2015 Türkiye Genel Seçim sonrası siyasi ölçüm finansmanını açıkladı.

Yarın bir (ERKEN) seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?



Soruya aldığımız cevap özellikle HDP’ye verilen oylarda 2-3 puanlık pişmanlık ifadesinin varlığı dikkat çekmektedir. Bu durum muhtemelen HDP ile siyasi hiçbir bağı olmamakla birlikte konjektürel nedenlerle BARAJI AŞSIN diye verilen oylardır. HDP’ye emaneten verilen oyların içinde özellikle sol taban oylarının kalıcı olabileceği ama sağ seçmen oylarının konjektürel sürecin sonunda doğal tabanına döneceği düşünülebilir.

Yukarıdaki cevapların içinde kararsız seçmen dağılımlı sonuç incelendiğinde kararsızlar matamatiksel dağıtıldığında AK Parti’nin % 44 bantında, CHP’nin % 25, MHP’nin % 16, HDP’nin de % 11’ler düzeyinde olduğu görülmektedir. Ancak bu araştırma sonucu; bugün bir seçim sonucu olarak önümüzde olsaydı koalisyonlar yerine bugün gündemimizde tek partinin (AK PARTİ) kabinesi olurdu.

KOALİSYON HÜKÜMETLERİNİN TEK PARTİLİ BİR HÜKÜMETDEN DAHA BAŞARILI OLUP OLAMAYACAĞI KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?



Sorumuza aldığımız yanıt 7 Haziran da ortaya çıkan seçim sonuç tablosuna rağmen vatandaşın Koalisyonlar konusunda negatif rezervi olduğunu ifade eden bir yaklaşımda olduğu görülmektedir.

ERKEN SEÇİM OLSA SİYASİ TERCİHİNİZ DEĞİŞİR Mİ?



Sorumuza görüş belirtmeyen vatandaşlarımızın matematiksel dağılımıyla baktığımızda yaklaşık % 18 lik bir oran değişebilirdiyerek bıçak sırtı yürüyen sisyasi dengelerimizde büyük değişimlerin mümkün olduğunu bize göstermektedir.



7 Haziran seçimlerinde politik görüşünüzden farklı bir nedenle bir başka partiye oy verdiniz mi? (verdim diyenler arasında? Niçin? Diye sorarak alt başlık oluşturmaya çalıştığımızda iki temel başlıkla karşılaşıyoruz ki bu iki başlık 7 Haziran seçimlerinin geçmiş seçimlerden daha özel olmasını sağlayan iki nedendir.

BİR SİYASİ PARTİYİ UYARMAK; başlıklı cevapta muhatap AK PARTİ uyaran ise geçmişte kendisine oy veren seçmendir.

BİR SİYASİ PARTİ BARAJI GEÇSİN DİYE; başlıklı cevapta ise muhatap HDP, destek veren seçmen ise Kürt seçmen, beyaz Türkler, paralel yapı vb. seçmen gruplarıdır.

Akşam
 



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,108 µs