iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

NASA'nın umudu PAPA...

16 Haziran 2015 15:24 tsi
NASA'nın umudu PAPA... "Bu çağrı 1 milyardan fazla Katolik'e ulaşacak. Bu, bilim camiasının asla ulaşamaycağı bir kesim. İnanılmaz bir şey." iyibilgi özel

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis bu hafta Perşembe günü yapacağı konuşma ve yazılı çağrısında,  kapitalizm'in dünyaya verdiği zararları irdeleyip, özellikle iklim değişikliği konusunda önemli mesajlar verecek. Papa'nın iklim değişikliği konusunda vereceği mesajların, iklim değişikliğini inkar eden kesimlere karşı önemli bir hamle olacağı düşünülüyor, keza bu kesimlerin genellikle muhafazakar ve hristiyan sağ cenah ile yakın ilişkisi olduğu biliniyor. Papa'nın iklim değişikliğine karşı sorumluluk çağrısı yapacak olması, değişikliğin büyük tehlike yarattığını iddia eden kesimlerin de elini güçlendirmiş olacak. Aynı zamanda Katolik rahip ve pisikoposlara gönderilecek genelgede de bu konunun irdeleneceği iddia ediliyor.

ABD'deki Ulusal Atmosfer Araştırma Merkezi'nden Jeff Kiehl, Papa'nın bu konudaki duruşunun neden önemli olduğunu gösteriyor:

"Bu çağrı 1 milyardan fazla Katolik'e ulaşacak. Bu, bilim camiasının asla ulaşamaycağı bir kesim. İnanılmaz bir şey."

NASA'dan bir başka bilim insanına göre ise bu çağrı, önümüzdeki Aralık ayında Paris'te toplanacak İklim Konferansı'ndan daha etkili olacak.

Sanılmasın ki bu Vatikan'ın iklim mevzusunda aktif olarak rol aldığı ilk örnek.

2010 yılında Vatikan’da 170 ülkenin büyükelçilere hitap eden şimdiki Papa'nın selefi Papa Benedict, Kopenhag’da yapılan İklim Konferansı’nda kalıcı bir anlaşma yapılamaması nedeniyle eleştirmiş, iklim değişikliğiyle mücadeleye karşı siyasal ve ekonomik direniş gösteren ülkeleri kınamıştı. Papa tanrı tarafından yaratılanları korumadan dünyada barışın gerçekleşmesinin mümkün olamayacağını söylemişti.

Peki Vatikan'ın bu konudaki tavrı, gelecekte başka hangi "bilimsel" mevzuulara emsal olabilir? Örneğin "DNA'nın kodlanması", "Yapay Zeka" gibi insanın varoluşunu derinden etkileyen konularda Vatikan'ın fikir beyan etmesi gayet doğal. Ancak şimdiye kadar meselenin metafizik boyutundan öteye geçmeyen kesimlerin, bilimsel tartışmalarda çok daha hayati roller alacağını görebiliriz. Papa'nın batıda, teknolojinin hayatlarına getirdiği değişime direnen muhafazakarlar açısından önemli bir rol oynayacağı belli oluyor.

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 2,087 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,680 µs