En Sıcak Konular

Erken seçim ne zaman yapılabilir?

16 Haziran 2015 12:11 tsi
2015 genel seçimlerinin ardından koalisyon ve erken seçim tartışmaları ortaya çıktı. Peki seçimin yenilenmesi 'en erken' ne zaman gerçekleşebilir? İşte cevabı...

7 Haziran milletvekili seçimleri sonrası, partilerin koalisyon tartışmalarıyla gelen 'erken seçim' konusu gündeme oturdu. Partilerin koalisyon hususunda uzlaşamaması durumunda erken seçim ne zaman yapılabilir?

Anayasa'nın 77. maddesine göre; TBMM seçimleri, 4 yılda bir yapılıyor. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar alabileceği gibi, Anayasa'da belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanı'nca verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor.

48 SAAT İÇİNDE İLAN EDİLİYOR

Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 8. maddesine göre de seçim dönemi bitmeden önce, seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı'nca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan ediliyor.

SEÇİM NE ZAMAN YENİLENİYOR?

Yenileme kararı TBMM tarafından verilmişse, Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanı'nca verilmesi halinde, bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor.

Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 9. maddesine göre; seçimlerin yenilenmesine veya ara seçimi yapılmasına karar verildiği hallerde YSK, bu Kanun ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun seçimlere ilişkin olarak tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.

YSK SEÇİM SONUÇLARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

25. Dönem milletvekili genel seçiminin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kesin sonuçları açıklaması bekleniyor. TBMM Genel Kurulu, kesin sonuçların yayınlanmasını takip eden 5. gün, saat 15.00'te toplanacak ve bu ilk birleşimde milletvekilleri yemin edecek.

YEMİN TÖRENİ 23 YA DA 24 HAZİRAN'DA

YSK'nın, sonuçlara yapılan itirazlarla ilgili sürecin tamamlanmasının ardından seçim sonuçlarını, 18 veya 19 Haziran'da ilan edeceği tahmin ediliyor. Buna göre, TBMM Genel Kurulu'nun, yemin töreni için 23 ya da 24 Haziran günü toplanması bekleniyor.

Anayasa'nın 116. maddesi gereği, yeni seçilen TBMM'de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenilenme kararı Resmi Gazete'de yayımlanıyor ve seçime gidiliyor.

2007'DEKİ ERKEN SEÇİM KARARI NASIL ALINMIŞTI?

Türkiye'de, 2007 yılı Kasım ayında yapılacak milletvekili seçimi, 22 Temmuz'da yapılmıştı.

TBMM, YSK ile görüşerek seçim tarihini belirlemişti. YSK, yaptığı toplantıda, 22 Temmuz 2007'den önce seçimlere gidilmesinin kendileri açısından fiilen ve hukuken imkansız olduğuna karar vermiş ve 22 Temmuz'da seçim yapılabileceğine ilişkin görüşlerini, TBMM Anayasa Komisyonu'na bildirmişti.

YSK'nın hazırladığı seçim takvimi, seçim iş ve işlemlerinin yürütülmesi için belli süreler öngörüyor. Kurul, 2007 seçimlerinde takvimi 4 Mayıs 2007'de açıklamıştı. Kurul, ilgili yasalarda seçime hazırlanması için tanınan süreyi kısaltarak, 80 gün sonra seçimi yapmıştı. YSK, seçim sürelerini kısaltma yetkisi gereği, 2002 yılındaki seçimin hazırlığını da 89 günde tamamlamıştı.

Bu süreler dikkate alındığında, yenilenmesine karar verilmesi halinde, milletvekili seçiminin Kasım ayı başında yapılması öngörülüyor.

Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,330 µs