En Sıcak Konular

Kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı

16 Haziran 2015 11:34 tsi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2015 yılı mart ayına ilişkin "Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri"ni açıkladı.

Kısa vadeli dış borç stoğu, nisan ayında geçen yıl sonuna göre, yüzde 3,5 azalarak 128,3 milyar dolara geriledi.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2015 yılı mart ayına ilişkin "Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri"ni açıkladı.
 
2015 Nisan sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, geçen yıl sonuna göre yüzde 3,5 azalışla 128,3 milyar dolar oldu. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,5 azalarak 93,5 milyar dolar, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 5,9 azalarak 34,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
 
Bankaların yurtdışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2014 yıl sonuna göre yüzde 14,1 azalışla 41,4 milyar dolar, yurtdışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı yüzde 3,3 azalışla 12,7 milyar dolara düştü.
 
Geçen yıl sonuna göre, banka mevduatı yüzde 26,1 artışla 26,6 milyar dolara çıkarken, yurtdışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları yüzde 5,1 azalarak 12,7 milyar dolara geriledi.
 
Diğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, 2014 yıl sonuna göre yüzde 6,9 azalışla 25,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
 
Kamu sektörünün kısa vadeli borcu azaldı
 
Borçlu bazında incelendiğinde, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu aynı dönemde yüzde 4,7 azalarak 17 milyar dolar olurken, özel sektörün kısa vadeli dış borcu yüzde 3,2 azalarak 110,9 milyar dolar oldu.
 
Alacaklı bazında incelendiğinde, özel alacaklılar başlığı altındaki parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar yıl sonuna göre yüzde 2,1 azalarak 81 milyar dolar, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar yüzde 5,7 azalışla 43 milyar dolara düştü.
 
Geçen yıl sonunda 4,2 milyar dolar olan kısa vadeli tahvil ihraçları da nisan sonu itibarıyla 3,9 milyar dolar hesaplandı. Aynı dönemde resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar 321 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
Söz konusu dönemde, kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonun yüzde 54,7'si dolar, yüzde 30,3'ü avro, yüzde 12,3'ü TL ve yüzde 2,7'si diğer döviz cinslerinden oluştu.
 
Nisan sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 163,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
 
Söz konusu stokun 31,4 milyar dolarlık kısmı, Türkiye'de yerleşik bankaların ve özel sektörün, yurtdışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından meydana geldi. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 13, Merkez Bankası'nın yüzde 0,7, özel sektörün ise yüzde 86,3 paya sahip olduğu gözlendi.

aa
 

Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,101 µs