En Sıcak Konular

Sudan Devlet Başkanı Hartum'a dönüyor

15 Haziran 2015 14:00 tsi
Güney Afrika'da yerel mahkemenin "yurt dışına çıkış yasağı" koyduğu Sudan Devlet Başkanı Beşir, Johannesburg'dan ayrılarak Hartum'a hareket etti.

Güney Afrika'da yerel mahkemenin "yurt dışına çıkış yasağı" koyduğu Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinden ayrılarak Sudan'ın başkenti Hartum'a hareket ettiğini bildirdi.
 
Sudanlı diplomatik kaynaklar, Beşir'in, cumhurbaşkanlığı uçağıyla Johannesburg'dan ayrılarak Hartum'a dönmek üzere hareket ettiğini belirtti.
 
Güney Afrika'da bir mahkeme, 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkede bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkında geçici olarak ülke dışına çıkış yasağı getirmişti.
 
Nisan ayında yapılan seçimle yeniden Sudan Devlet Başkanı seçilen Beşir, merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan UCM tarafından savaş ve insanlığa karşı suçlar işlemekle itham ediliyor. Mahkeme, Darfur’da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Beşir hakkında 2009 ve 2010’da iki tutuklama kararı çıkartmıştı.
 
UCM'den daha önce yapılan açıklamada, Afrika Birliği Zirvesine katılması beklenen Beşir'in Güney Afrika'da tutuklanması talep edilmişti.
 
Beşir, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, hakkında verilen "ülke dışına çıkma" yasağıyla ilgili, Afrikalı liderlerin vesayeti reddettiğini belirterek "Uluslararası Ceza Mahkemesi bitmiştir, Güney Afrika Zirvesi de onun cenaze ve defin törenidir" diye konuşmuştu.

aa


Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,473 µs